Gelders-Overijsselse aanpak voor meer laadpalen

Gelders-Overijsselse aanpak voor meer laadpalen

Gemeente, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Versnelling benodigd voor afspraken over laadinfrastructuur

Eén van de afspraken in het Klimaatakkoord betreft verduurzaming van onze mobiliteit. Gemeenten moeten een integrale visie laadinfrastructuur (laadvoorzieningen) en plaatsingsbeleid vaststellen. In Overijsel en Gelderland gaan laadconsulenten gemeenten ondersteunen bij beleid en plannen voor laadpalen.

Aanbestedingen
Provincies Gelderland en Overijssel vormen de samenwerkingsregio Oost Nederland. De provincies gaan beide provincies samen aanbestedingen organiseren. Met het organiseren van gezamenlijke aanbestedingen krijgen gemeenten hulp bij de inkoop van verschillende laadpalen. Beide provincies hebben in 2018 al een aanbesteding gedaan om de gemeenten, die meedoen, te helpen bij de aanleg van elektrische laadpalen in de publieke ruimte.
De laadconsulent fungeert als direct aanspreekpunt voor gemeenten voor ondersteuning. Er is kennis en menskracht nodig om tot een laadvisie en plaatsingsbeleid te komen. In de laadvisie beschrijft de gemeente de uitgangspunten en doelen waarna het plaatsingsbeleid kan worden vaststellen.

Agenda
Er is een versnelling nodig om de groei van het aantal e-auto’s bij te benen. Daarover zijn afspraken gemaakt in de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). De Gelders-Overijsselse Regionale Aanpak laadinfrastructuur (GO-RAL) vormt de uitwerking van de aanpak in Oost-Nederland. De aanpak is opgesteld met gemeenten en netbeheerders. De GO-Ral is op 11 november 2020 vastgesteld door beide colleges van Gedeputeerde Staten.
Beide provincies worden ook ondersteund door laadconsulenten. Bij het aanwijzen van locaties voor snelladers, bij de verbinding met ov-concessies en zero-emissiezones en bij de uitrol van laadpalen op private gronden, zoals bedrijventerreinen. De laadconsulent staat ook in contact met de netbeheerders over de mogelijkheden van het elektriciteitsnetwerk. Bij uitzendbureau Maandag is de vacature voor laadconsulent open gesteld.

Zie ook:
Uitbreiding laadpalen bij Stadhuis ”goed overwogen”
Flinke klap bij aanrijding op Rolklaver

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x