Laatste stoomdag dit jaar aan Kamperzeedijk

Laatste stoomdag dit jaar aan Kamperzeedijk

Geschiedenis, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Stoomgemaal d’Olde Mesiene zaterdag nog volop in werking

De herfst is begonnen en diverse zomeractiviteiten lopen ten einde. Zo gaat ook het monumentale stoomgemaal aan de Kamperzeedijk in Genemuiden in winterslaap. Zaterdag organiseert het de laatste stoomdag in 2018. De hele dag is het oudste nog werkende stoomgemaal van Nederland te bezoeken en te bewonderen.

Bijzondere plaats
Momenteel zijn er van de ruim 700 stoomgemalen in Nederland nog 23 over en hiervan neemt d’ Olde Mesiene, zoals het gemaal ook wordt genoemd, een belangrijke plaats in. Het Oude Stoomgemaal Mastenbroek uit 1856 is het oudste nog werkende stoomgemaal in ons land. Het Rijksmonument aan de Kamperzeedijk 7 in Genemuiden is destijds gebouwd om de Mastenbroekerpolder te bemalen. Het heeft dienst gedaan tot 1961, toen het naast gelegen elektrisch gemaal Veneriette het werk overnam.
Zaterdag 6 oktober worden de machines van het Oude Stoomgemaal Mastenbroek voor het laatst in werking gesteld dit jaar. De Olde Mesiene is die dag onder stoom te bekijken waarbij iedereen van harte welkom is.

Vriendenkring d’Olde Mesien
De aanwezige vrijwilligers geven met veel plezier uitleg over de stoomketel, stoommachine, het drijfwerk en het uitslaan van water uit de polder Mastenbroek. Op papier is er tevens uitleg beschikbaar in he Duits en Engels. Het gemaal is open van 10u tot 16u. De toegang is gratis maar een kleine donatie wordt zeer op prijs gesteld. Het bezoekerscentrum is ook open en daar is koffie, thee, fris en wat lekkers te koop.
Om het gemaal draaiende te houden hebben een aantal vrijwilligers zich verenigd in ‘Vriendenkring van d’Olde Mesiene’. Zij gaan deze winter weer aan de slag met het onderhoud. Nieuwe collega’s zijn van harte welkom zodat kennis en kunde kunnen worden overgedragen en er meer handen zijn om de machines in een goede conditie en draaiende te houden.

Uitzicht over de Mastenbroekerpolder achter het stoomgemaal d'Olde mesiene.

Toekomstvisie Cibap
Eerder dit jaar hebben studenten een toekomstplan ontworpen voor het monument en de directe omgeving (zie onderaan). Naast een nieuwe bestemming voor de bergloods, hebben vier studenten van kunstvakschool Cibap in Zwolle voor het gehele historische stoomgemaal aan de Kamperzeedijk plus omgeving plannen ontwikkeld. In hun breed doordachte plannen hebben ze ideeën ontwikkeld als een waterspeeltuin, een beeldentuin en een ontmoetingsplaats. Bij de d’Olde Mesiene staan evenals de schepradaren ook de ontwikkelingen niet stil.

Zie ook:
Studenten ontwerpen toekomstplan voor historisch stoomgemaal

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top