Lammetjes en kalfje kondigen lente aan bij Cantecleer

Lammetjes en kalfje kondigen lente aan bij Cantecleer

Natuur, Nieuws 0 Comment

Eén geit baart drieling en andere geit is hoogdrachtig

Ondanks de vrieskou deze week, is bij kinderboerderij Cantecleer de lente ingeluid. Drie geitjes zijn er geboren en een kalfje. Drie andere geiten zijn nog drachtig. De bok mocht niet alle geiten bespringen. De kou deert het nieuwe leven niet want zowel de infraroodlamp als moedergeit zijn welkome warmtebronnen.

Afwisseling
Dinsdag 7 februari was een heuglijke dag op kinderboerderij Cantecleer met de geboorte van een drieling uit één geit (zie ook Facebook en Twitter). Eigenlijk is dat te veel van het goede want een geit heeft maar twee uiers en spenen dus. Een geit baart de eerste keer meestal één jong, een tweede keer twee en daarna kunnen het er soms drie worden, zoals deze keer. De moedergeit en de andere drachtigen lopen nu een jaar of vijf, zes rond op de kinderboerderij in het Kamper Stadspark.
Bij Cantecleer lopen er veel geiten rond en twee eigen bokken. Beheerder Leon van Werven houdt goed bij wie met wie gaat om inteelt te voorkomen. De bokken wisselen om de paar jaar. Of ze worden verkocht aan particulieren of geruild met andere kinderboerderijen, zoals ook ieder jaar een paar geiten Cantecleer verlaten.

Het kalfje ligt in de hoek van de stal.

Educatie
De bokken liepen in oktober bij de geiten en eigenlijk al veel langer. Leon had liever een geboorte in januari gezien dan hadden de nieuwe geitjes naar buiten gekund als straks echte lente aanbreekt.
De geboorte van de geitjes en het kalfje van de kleine koe zijn niet alleen voor recreatieve doeleinden bedoeld. Er zit ook een educatief karakter aan, vertelt Leon. Veel kinderen komen heel regelmatig langs en krijgen zo de geboorte en de ontwikkeling mee van nieuw dierenleven in de natuur. En zo komen er ook stadskinderen mee in aanraking.
Al deze achterliggende ideeën smelten weg als sneeuw voor de zon bij het zien van de jonge geitjes. Dan is het alleen maar lief en zoet. Zoals het hoort bij nieuw leven. Kinderboerderij Cantecleer blaakt ervan.

Zie ook:
Dieren in hertenkamp overleden na illegaal voeren
Veel geld ingezameld voor nieuwe alpaca (video)
Afgeschreven populier wordt kunstwerk (video)
Kampen neemt in groten getale afscheid van beheerders kinderboerderij

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x