Blauwe steur voorop bij Lampionoptocht (video)

Blauwe steur voorop bij Lampionoptocht (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Bont gekleurde en verlichte stoet luidt Koningsdag in

Op de vooravond van Koningsdag 2019 trok er een bonte stoet van mensen en wagens door Brunnepe en de Kamper binnenstad. De verjaardag van de koning werd als vanouds ingeluid met de Lampionoptocht. De stoet werd voorop gegaan door een oude bekende: de Kamper Steur. De Kamper icoon is terug van weggeweest – in een nieuw jasje.

Kleurrijke mengelmoes
Uit alle hoeken van Kampen kwamen vrijdagavond de versierde wagens, fietsen, skelters en andere vehikels naar de Kamper binnenstad om zich te verzamelen voor de Lampionoptocht. Een vreemdeling van buiten de stad zal vreemd opgekeken hebben bij de bonte trekkers op de Europa Allee. Of het meisje met zilverkleurig gelaat dat om kwart over acht op haar skelter Onderdijks verliet – die had nog een ritje voor de boeg.
Tegen de tijd dat de stoet aan haar tocht door de binnenstad en Brunnepe begon, werd het donker en samen met de feestelijk verlichte deelnemers versterkte dat de sfeer. De jury maakt onderscheid tussen de zogenaamde A-groepen en B-groepen (individuele deelnemers en groepen tot maximaal negen personen).
Bij de A-groepen won KBS De IJsselster (”met Jokie en Jet de wereld rond”) gevolgd door Wonderwijs (”Magisch Wonderwijs”) en Kampereiland (”Snoep verstandig, eet een appel”). Bij de B-groepen won Minnema (Regenboogfiets) gevolgd door Knol (Paard van Oranje) en de Campingboys (De Camping). De uitreiking van de eerste prijzen door de burgemeester vindt op Koningsdag plaats tijdens het Meezingfestijn.

De fanfare ging de Kamper Lampionoptocht 2019 voorop.

Kamper Steur
In volle glorie ging de nieuwe Kamper Steur voorop aan de stoet. Het icoon, dat terugvoert op de Kamper Ui over de Kamper Steur, verdween in 2012 bijna naar de schroothoop, afgedankt door STECK vanwege de deplorabele staat. Ondernemer Jan Peter de Maar redde de levensgrote vis, stak er veel tijd en geld in maar had moeite om de voor restauratie benodigde fondsen bij mekaar te sprokkelen.
Vorig jaar lukte het dan om de buitenkant van de steur bij een bedrijf in Lemmer te vernieuwen en waterdicht te maken. Vervolgens vroeg De Maar aan grafisch ontwerper Dave Taihuttu voor de beschildering. Deze ging de uitdaging aan en koos voor een creatieve uitstraling, bijna als in een strip. De koperen bel om de nek is vervangen door een grote zilverkleurige zoals in het oorspronkelijke verhaal.
In een later te verschijnen fotoreportage van Kamper Nieuws en in onderstaande videoreportage van RTV IJsselmond is de nieuwe Steur te bewonderen evenals diverse deelnemers, al dan niet prijswinnend. Uiteindelijk gaat het om het plezier en de creativiteit. Dat spatte er bij de Lampiontocht vanaf.

Een Hollands tafereel voorafgaand aan de Lampionoptocht 2019.

Zie ook:
KOV belooft er ”samen mooi feest van te maken”

  

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x