Landelijke klimaatmars op 10 maart in Amsterdam (video)

Landelijke klimaatmars op 10 maart in Amsterdam (video)

Kerk, Nieuws, Video 0 Comment

Roep om steviger klimaatbeleid vanuit palet aan organisaties

Talloze bewegingen in de Nederlandse samenleving roepen op om op tien maart naar Amsterdam te komen. Met een grootse klimaatmars moet duidelijk gemaakt worden dat ”het zorgen voor Gods schepping erg belangrijk is” (Groene Kerken) en dat er ”al te lang getreuzeld is want het klimaat wacht niet” (GroenLinks). Iedereen die zich hierbij aansluit is uitgenodigd zich aan te sluiten bij de klimaatmars.

GroenLinks
“We willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen,” zegt Niels Jeurink. ”De steun voor een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid is in Nederland nog nooit zo groot geweest,” vervolgt het raadslid voor GroenLinks in Kampen. Leden van GroenLinks reizen 10 maart – uiteraard met de trein – naar Amsterdam. Ook niet-leden mogen zich natuurlijk aansluiten bij het vertrek om 11u16 vanaf station Kampen Zuid. Aanmelden kan via info@GroenLinksKampen.nl of via onderstaande website.
De Gelderse milieufederatie vult de woorden van Jeurink aan: ”Wij willen concrete afspraken maken over een toekomst waarin iedereen duurzaam en warm woont. De lasten en de lusten willen we eerlijk verdelen. Grotere vervuilers moeten zwaarder bijdragen in de kosten. Dat levert veel groene banen op.”
In de voorbereiding op 10 maart wordt iedereen gevraagd om met zoveel mogelijk mensen in gesprek te gaan over eerlijk klimaatbeleid en waarom het belangrijk is om die dag mee te lopen. Middels gesprekken aan den lijve of via social media hoopt de organisatie op ”een lawine aan gesprekken.”

Een bondig "gesprek" zonder woorden.

Groene Kerken
De Klimaatmars is een initiatief van Milieudefensie en organiseert dit samen met de FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond. Veel andere organisaties hebben zich aangesloten waaronder kerken. Om 12u15 verzamelen de deelnemende kerken zich bij de Dominicuskerk (Spuistraat 12) voor gezamenlijke opening en gebed met ds. René de Reuver, scriba generale synode, mgr. Jan Hendriks, hulpbisschop bisdom Haarlem-Amsterdam en Jan Wolsheimer, directeur van MissieNederland.
De klimaatmars wordt gelopen tussen 13u00 en 16u00. Om 17u00 wordt er in de Noorderkerk (Noordermarkt 48) afgesloten met een ”gebedsdienst voor schepping en natuur”. Ds. Nynke Dijkstra schreef een gebed bij de klimaatmars dat kerkelijke gemeenten in den lande kunnen bidden op zondag 10 maart.
Ook het Klimaatlied wordt gevraagd een plek te geven in de liturgie die dag. Theoloog en dichter André Troost schreef op verzoek van A Rocha een lied van verootmoediging en hoop. ”Voor een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen,” om met de woorden van Jeurink te spreken.

Zie ook:
Meld je aan voor de Klimaatmars (GroenLinks)
Loop mee met de Klimaatmars (Groene Kerken)
Klimaatlied voor kerken

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x