Samen stil worden op weg naar Pasen

Samen stil worden op weg naar Pasen

Kerk, Nieuws 0 Comment

Wekelijkse ’Lectio Divina’ tijdens Vastentijd in St. Annakapel

Laetare (halfvasten) werd afgelopen zondag in de christelijke kerken gevierd. Dat betekent dat we halverwege de vastentijd zijn. Tijdens deze veertigdagentijd wordt elke dinsdag in de St. Annakapel de traditie van Lectio Divina (goddelijk lezen) beoefend. In de korte samenkomsten wordt een bijbeltekst in vier stappen doordacht. In stilte.

Kloostertraditie
Na restauratie en opening is de St. Annakapel sinds vorig jaar volop in bedrijf. Ook het orgel is inmiddels volledig gerestaureerd en speelt aan het begin en einde van het kwartier stilte. De kapel wordt beheerd door een stichting waarvan Jan Bouma de voorzitter is. Naast trouwerijen en culturele activiteiten gaf hij bij de opening aan de kerkelijke functie niet te willen vergeten.
In dat licht bezien was Bouma meteen enthousiast toen het idee van Lectio Divina werd geopperd.
Samen met Stichting Ont-moet organiseert de Theologische Universiteit tijdens de Vastentijd elke dinsdagavond een samenkomst van 19u00 tot 19u45. Volgende week op 9 april vindt de laatste plaats. Daarna volgt de Stille Week en Pasen.
Lectio Divina is een manier van bijbellezen die in kloosters is ontwikkeld. Daarmee schuurt het initiatief des te meer aan tegen de oorsprong van de kapel van het vroegere aan St. Anna gewijde Cellezustersconvent. Eén bezoekster kende het gebeuren van een klooster op Texel en merkte na afloop op: ”Ik zou er bijna Rooms van worden.”

Tijdens het 'goddelijk lezen' wordt in stilte samengekomen.

Goddelijke lezen
Lectio Divina betekent letterlijk ”goddelijk lezen”. Hans Burger, docent systematische theologie aan de TU Kampen, omschrijft het als ”bijbellezen met je hart, luisterend naar wat Gods Geest op dat moment wil zeggen en doen in jouw leven”. De meditatieve manier van omgaan met de tekst kent vier stappen die ieder voor zich in stilte doorloopt: lectio (lezen), meditatio (overwegen), oratio (bidden) en contemplatio (rusten).
Afwisselend gaan Gert Zomer en docenten van de TUK voor. Voor de bijeenkomsten gelden geen deelnamekosten. Daarmee wil de TUK volgens Hans Burger ook wat terug doen voor de stad waar de TUK al lange tijd zetelt en haar studenten en corpsleden elk jaar op het stadhuis worden verwelkomd (zie onderaan).
Eén van de aanleidingen voor de samenkomsten is het recent verschenen boek ’Samen luisteren in de stilte’ van Jos Douma, gastdocent aan de TUK. Daarin gaat hij diep in op deze manier van bijbellezen, zoals in de St. Annakapel in deze vastentijd wordt beleefd: een bijbeltekst lezen op een luisterende en biddende manier.

De kaars wordt ontstoken tijdens de samenkomsten in de St. Annakapel.

Zie ook:
St. Annakapel raakt op dreef met eerste bruiloft
Open Monumentendag 2018 gestart bij St. Annakapel
Schooldag Theologische Universiteit kijkt vooruit
Nieuwe corpsleden TUK zitten in zak en as

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x