Zilveren legpenning voor Petra Menke-Koerner in Soest (D)

Zilveren legpenning voor Petra Menke-Koerner in Soest (D)

Hanze, Nieuws 0 Comment

Hanzestad Kampen vertegenwoordigd in feestelijke partnerstad


Dit weekeinde worden de ”Soester Fehde” afgesloten. Bij dit middeleeuwse festival zijn uit twaalf landen vertegenwoordigers aanwezig, waaronder uit partnerstad Kampen. De delegatie van het college van B en W was gekomen met een speciale missie. Zaterdagmiddag hebben ze de Zilveren Legpenning uitgereikt aan Petra Menke-Koerner als blijk van waardering. Vanaf het begin van de vriendschapsband met Soest heeft zij zich ingezet voor de bevordering daarvan.

De geschonken vlag van Kampen wappert al snel bovenop het stadhuis van Soest.

Hanzeatische Gesellschaft
In 1994 was Menke-Koerner één van de initiatiefnemers bij de oprichting van het Hanzeatische Gesellschaft Soest. Ze zette het werk voort van haar man, voormalig Stadtrechtsrat Dr. Karl-Heinz Koerner. In het besluit om Menke-Koerner de Zilveren Legpenning van gemeente Kampen toe te kennen, wordt ze beschreven als ”een gedreven persoon die initiatieven neemt bij het onderhouden en verstevigen van contacten met partnersteden van Soest, waaronder gemeente Kampen. Veel (personen van) organisaties uit Kampen hebben dankbaar gebruik gemaakt van haar diensten.”

Petra Menke-Koerner ontangt de Zilveren Legpenning van Bort Koelewijn.

Voortreffelijk
Daardoor heeft ze veel betekend voor personen en organisaties uit Kampen. Ze is onder andere betrokken bij de tweejaarlijkse vertegenwoordiging tijdens de Kerstmarkt en het tweejaarlijkse bezoek van Soester inwoners aan de intocht van Sinterklaas in Kampen. Naast tal van zaken waar Kampen profijt van heeft, ”organiseert zij ook met verve uitwisselingen (Seniorenaustausch – red.) met verenigingen uit Kampen” (zie onderaan). Burgemeester Koelewijn, wethouder Veldhoen en gemeentesecretaris Goedegebure reikten haar de oorkonde uit in gepaste kledij voor het Soester middeleeuws festival waren zij aanwezig en liepen ze mee met de stoet.

Achter de dame en heer in het rood lopen (v.r.n.l.) schout Koelewijn, schepen Veldhoen en klerk Goedegebure.

Bürgerpreis
In 2010 kreeg Menke-Koerner al de Soester Bürgerpreis uitgereikt voor de oprichting van de International Ladies Club en het Hanzeatische Gesellschaft. Deze Bürgerpreis werd in 1987 ingesteld voor mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. De geboren en getogen Sauerlandse kan al dertig jaar “niet de charme weerstaan van de jonge stad in haar middeleeuwse muren”, zoals ze het zelf uitdrukt. Dit leidde tot tal van lokale initiatieven die zich uiteindelijk uitstrekten tot de vele landen en steden die aangesloten waren en zijn bij het Hanzeverbond van weleer.

Kunststenen onthuld op 8 mei 2012 door burgemeesters van partnersteden van Kampen.

Legpenning
Een ander gevolg van haar tomeloze inzet voor de Hanzesteden Soest en Kampen, was dat deze zaterdagmiddag plots Kamper gemeentevertegenwoordigers voor haar neus stonden. Vereerd nam ze de Zilveren Legpenning in ontvangst. Burgemeester Koelewijn kreeg geschenken uit handen van zijn Duitse collega Rutteman ter ere en herdenking aan 25 jaar partnerschap. De vorige burgemeester van Soest, Mackensen, was in 2012 te gast in Kampen bij het onthullen van de kunststenen voor het Kamper Stadhuis. De Kamper kunstenaar Tom Kuper had de stenen ontworpen met op de metalen ringen de afstand tot de partnersteden. Soest is zo’n 260km en Petra Menke-Koerner zal die nog regelmatig afleggen. Daarvoor is ze nu gehuldigd met de Zilveren Legpenning. Trots toont ze ‘m aan burgemeester Koelewijn die ‘m via Twitter wereldkundig maakte.

De oorkonde die behoort bij de Zilveren Legpenning voor Frau Menke-Koerner.

Zie ook:
Soester Fehde
Seniorenaustausch mit Soests Partnerstadt Kampen
Zilveren legpenning voor jarige Kees Schilder (2017)
Jan Schilder nogmaals gehuldigd (2015)

 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top