Hoop op horizon zonder masten voor ’s-Heerenbroek

Hoop op horizon zonder masten voor ’s-Heerenbroek

Gemeente, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Elektriciteitsmasten uiterlijk in 2026 vervangen door ondergrondse leiding

Na jarenlange strijd worden de hoogspanningsleidingen in de bebouwde kom van ’s-Heerenbroek ondergronds gebracht. Volgend jaar starten de voorbereidingen en in 2026 moet het project afgerond zijn. De elektriciteitsmasten zijn al jaren onderwerp van gesprek tussen gemeente Kampen, provincie Overijssel en netbeheerder TenneT. De Statenfractie van de ChristenUnie maakt zich al jaren hard voor dit besluit tot het ondergronds brengen van de 110 kV-kabelverbinding.

Informatiemarkt
Volgende week donderdag worden bewoners en andere belangstellenden geïnformeerd over de planning en werkzaamheden in dorpshuis De Kandelaar. TenneT gaat in gesprek met eigenaren en gebruikers van de gronden waar de kabelverbinding moet komen te liggen. De bedoeling is om begin 2023 te starten met onder andere bodemonderzoeken en het maken van de definitieve ontwerpen. In 2024 kan gemeente Kampen de benodigde bestemmingsplanwijziging voor het tracé vaststellen plus vergunningen. In het voorjaar van 2025 zou daadwerkelijk de schop de grond in moeten gaan.
De nieuwe kabelverbinding maakt twee kilometer bovengrondse leidingen overbodig. Er kunnen dan acht hoogspanningsmasten weg; vier in het dorp en de overige vier tot de Zwolse gemeentegrens ruimt TenneT op eigen initiatief op. Het Zwolse deel van de hoogspanningsleidingen ligt al langer met kabels ondergronds, zoals ook een andere hoogspanningsleiding in ’s-Heerenbroek. De verbindingsmasten en stroomgeleiders, van belang voor de stroomvoorziening in gemeente Kampen en omliggende regio, maken deel uit van de ruim vijftig jaar oude verbinding tussen de hoogspanningsstations in Zwolle (Frankhuis) en IJsselmuiden (Hagedoornweg).

Zicht op de masten vanuit de tuin.

Patstelling
Al in 2009 besloot de provincie dat de hoogspanningsleidingen bij ’s-Heerenbroek onder de grond zouden moeten. De masten voor de bovenleiding van de toen geplande tram zouden extra afbreuk doen aan de weidsheid van het landschap. De tram werd een trein maar de masten voor de hoogspanningsleidingen bleven staan. Bestuurlijk onbehoorlijk, concludeerden CU en CDA in de Provinciale Staten.
Vervolgens ontstond een patstelling over wie welke kosten zou betalen. Uiteindelijk betaalde de provincie de kosten voor de offerte, die TenneT vroeg en die vervolgens ruim een jaar duurde om op te stellen. Dit tot teleurstelling van de Werkgroep Hoogspanning ’s Heerenbroek.
In 2018 wees de CU-Statenfractie op de gezondheidsrisico’s voor het wonen onder een hoogspanningsmast en -leiding. Door de elektromagnetische straling kan er een verband zijn met de ziekte van Alzheimer en kinderleukemie. Bij bepaalde windval is er ook sprake van hinderlijk geluid. De toenmalige wethouder Gerrit Jan Veldhoen sprak in 2017 over een ”heel vervelende discussie’. De twee eerder genoemde Statenfractie bleven aandringen op actie. ”De veiligheid van de inwoners staat voorop,” stellen betrokken partijen graag. Al sinds 2009….

Meer nieuws uit ’s-Heerenbroek:
’s-Heerenbroek presenteert nieuw dorpsplan (2022)
Twee vrijwilligersprijzen uitgereikt in ‘s-Heerenbroek (2021)
Uit de hand gelopen hobby resulteert in eerste CD (2021 – video)
Nieuwe strijd tegen eikenprocessierups aangevangen (2019 – video)
Kampen in de bres voor open ruimte ’s-Heerenbroek vs. Stadshagen (2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x