Mark Mieras duidt groot belang kunst & cultuur (video)

Mark Mieras duidt groot belang kunst & cultuur (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Verhelderende lezing tijdens ’Week van de Amateurkunst Kampen’

Vanaf afgelopen donderdag vinden er tal van culturele activiteiten plaats op diverse plekken in de stad. In het kader van de ’Week van de Amateurkunst Kampen’ kwam gisteren Mark Mieras spreken in de Stadsgehoorzaal. Van huis uit is hij wetenschapsjournalist en tegenwoordig richt hij zich op zijn fascinatie voor de hersenen. Helder lichtte hij het grote belang van kunst & cultuur toe, onder andere in de vorm van educatie voor kinderen.

Spreker en schrijver
Mark Mieras (Amsterdam, 1962) is een veel gevraagde spreker die ook enkele boeken op zijn naam heeft staan. Als wetenschapsjournalist kan hij ”zich laten leiden door zijn nieuwsgierigheid als een vlinder door de wind”, zoals hij het zelf omschrijft. Zijn fascinatie voor hersenen in brede zin groeide vanaf 2001. Het publiek waarvoor hij spreekt, loopt uiteen van wetenschappers tot theaterbezoekers. In de Stadsgehoorzaal bestond zijn gehoor uit mensen die direct of indirect op de uitnodiging van Quintus, Centrum voor Kunst en Kunsteducatie, waren afgekomen. De centrale vraag was dan ook: ”Wat schieten we op met kunst?” Mieras ging uitgebreid in op de wisselwerking tussen hersenactiviteit en kunst. Het verband, en met name de positieve effecten, zijn in velerlei onderzoeken aangetoond. Mieras sprak rustig en duidelijk met soms een vleugje humor. Na afloop van de lezing kon men in de foyer boeken van hem kopen en met hem zelf verder spreken.

Lampjes op het voorhoofd zou communiceren vergemakkelijken, aldus Mark Mieras.

Wat doet kunst?
Allereerst toonde Mieras kunst van duizenden jaren geleden, ver voor de kunst van de Oude Grieken die beter bekend is. Een wandschildering van 4000 jaar geleden met allerlei handafdrukken blijkt fascinerend genoeg dezelfde verhouding links- en rechtshandigen te kennen als tegenwoordig voorkomt. Vervolgens haalde Mieras een artikel van het NRC aan waarin onderzoek aantoont dat kunst even blij maakt als een som geld. Zo zou naar het theater gaan even gelukkig maken als €1225. Later zal Jelle Woudstra, directeur Stadsgehoorzaal, aan de bar in de foyer opmerken dat hem dat artikel bekend is: ”Zoiets gaat snel rond”. Het artikel over geluksgevoel blijkt al uit 2014 te stammen. Vervolgens gaat de spreker in op de voorsprong die muzikaal getrainde kinderen hebben op hun leeftijdgenoten. Kunst daagt de hersenen uit waarmee die zich blijven ontwikkelen, zelfs tot op hoge leeftijd.

Blijf spelen!
Ten opzichte van dieren blijft de mens het langst spelen in zijn leven. Dat is de uitdaging. Cultuur zet hersenen in beweging en met name wanneer men op het verkeerde been wordt gezet. Na dat onverwachtse moment begrepen te hebben, volgt een euforische ervaring. Cultuur is ook de remedie tegen eenzaamheid, dat nog veel ongezonder en levensbedreigender is dan roken. Kunst is ontstaan om ons tot sociale wezens te maken, zo drukte Mieras het uit. Hij vermeed moeilijke psychologische termen maar sprak simpelweg over de meerdere netwerken van zenuwen en systemen die we in ons lichaam hebben. De één is actief in rust en de ander bij activiteit en ze kunnen ook beide naast elkaar werkzaam zijn. Zo kan op onverwachtse, rustige momenten een Eurekabeleving plaats vinden.

Volop activiteiten
De ’Week van de Amateurkunst’ begon afgelopen donderdag met een Cultuur Café en een jongerentheatervoorstelling. Met dat laatste wordt aanstaande donderdag de week ook afgesloten. Na afloop van de lezing lichtte Hendrik Jan Houtsma, directeur van Quintus, toe dat in deze week allerlei kunstactiviteiten worden gebundeld. Rondom het grootse evenement ‘Connection through art & music’ van afgelopen weekeinde (zie onderaan) is er een expositie in De Sigaar (zie onderaan) en wordt er onder andere een ’Meet en Greet met singer-songwriters’ georganiseerd, zoals Quintus vaker organiseert (zie onderaan). Naast deze activiteiten, georganiseerd via Quintus, vinden er ook ongesubsidieerde activiteiten plaats, zoals de masterclass van cultuurZIEN (zie onderaan). ”In Kampen is zo’n speciale week voor de amateurkunst, een landelijk initiatief, niet per se nodig,” merkt Mariëlle van Zanten, cultuurcontactpersoon bij Quintus, op ”want hier wordt altijd al veel georganiseerd op het gebied van kunst en cultuur.” Zo blijft Kampen zich ontwikkelen, zou Mark Mieras waarschijnlijk opmerken.

Zie ook:
Masterclass cultuurZIEN als alternatieve schooldag
Impressie ’Connection through art & music’
De man met de gitaar in De Sigaar (video)
Singer-songwriters Quintus in ’t Ukien

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x