Is Kampen het ”Jeruzalem van het Noorden”?

Is Kampen het ”Jeruzalem van het Noorden”?

Geschiedenis, Kerk, Nieuws 0 Comment

Remonstrantenlezing VvV belicht vrijzinnig 17e-eeuws Kampen

Menig buitenstaander heeft een ’zwaar’, ’orthodox’ en ‘calvinistisch’ beeld van Kampen. Het ’gereformeerd bolwerk’ Kampen ontstond echter pas vanaf 1920, onder andere door de vestiging van theologische onderwijsinstellingen. Donderdagavond 7 november vertelt kerkhistoricus Jaap van Gelderen erover bij de vrijzinnigen in de Levensbron aan de Vloeddijk.

Remonstrants
De Stadsgehoorzaal is een plaats waar je het ”vooroordeel” over Kampen af en toe hoort. Artiesten die totaal niet bekend zijn met Kampen, geven wel eens aan Kampen te kennen als ”gereformeerd bolwerk”. De ene Kampenaar is daar trotser op dan de ander want het is geen populaire ’identity marker’.
In de zeventiende was de godsdienstige stemming heel anders. De remonstrantse overtuiging vierde hoogtij in Kampen. Dat uitte zich in verdraagzaamheid en ruimdenkendheid – binnen het referentiekader van die tijd. Kampen was een remonstrants bolwerk.
Dit jaar is het vierhonderd jaar geleden dat de Dordtse synode plaats vond waarbij de remonstranten werden veroordeeld. Daar staat de Vereniging voor Vrijzinnigen Kampen-Nooroostpolder in een vrij toegankelijke lezing bij stil.

Vrijzinnig
Door de eeuwen heen kende Kampen een ’open’, ’humanistisch’ en ’vrijzinnig’ klimaat. Vrijzinnigen hebben, naar eigen zeggen, een ”open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan”.
Donderdagavond om 20u00 zal Jaap van Gelderen nader ingaan op de tijd van de remonstranten en contraremonstranten in Kampen. Volgens Cathien Steen, actief bij de VvV, is er “momenteel veel belangstelling voor Van Oldenbarnevelt en de strijd tussen Arminianen en Gomaristen. Kampen blijkt een overwegend Arminiaanse stad te zijn geweest. Kampen was dus van oudsher vrijzinnig.”
Jaap van Gelderen is een bekend en actief Kamper kerkhistoricus. Eerder hield hij zich bezig met de herinrichting van de expositie in de synagoge en sprak hij bij de jaarlijkse deportatieherdenking (zie onderaan).

Zie ook:
Vrijzinnige gemeente viert zondag ’Anders’
Vernieuwde Joodse Galerij in voormalige synagoge
Stille tocht houdt herinnering aan deportatie

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x