Waardige herdenking overleden dierbaren (video)

Waardige herdenking overleden dierbaren (video)

Kamper Kracht, Nieuws, Video 0 Comment

’Lichtjes in Kampen’ biedt troost waar het eerder niet kon

Door de wisselende coronamaatregelen afgelopen jaar, hebben nabestaanden soms niet gepast afscheid kunnen nemen van naasten. De viering ’Lichtjes in Kampen’ probeerde dat een beetje goed te maken. Veel Kampenaren reserveerden een lichtbol met naam die verzameld werden rondom een groot hart in de Buitenkerk. Dit initiatief was eigenlijk twee jaar geleden bedoeld voor Kerst in Oud Kampen.

Herdenking
De nieuwste coronamaatregelen maakten alleen een herdenking achter gesloten deuren mogelijk. De uitzending op RTV IJsselmond op 27 december zorgden dat iedereen het toch mee kon (en kan) beleven. Twee mensen deden alsnog hun ontroerende verhaal tijdens de viering. Deze bestond afwisselend uit muziek, gedicht en het voorlezen van de namen. Kees en Kirstin Slot namen de teksten voor hun rekening. Paul de Vroome (piano) en Inge Margriet van Dijk-van der Weerd (viool) verzorgden het muzikale intermezzo samen met Janet van Gaalen-Schouten (zang).

Hart
Het hart van de viering werd gevormd dor een verlicht hart waaromheen de lichtbollen (lampions) waren verzameld. De Buitenkerk was stemmig verlicht. Deze locatie kan de associatie opwekken met een viering van Allerzielen, waarop rooms-katholieken hun overleden gedenken zoals protestanten op Gedachteniszondag. ’Lichtjes in Kampen’ staat daar echter los van, zoals het ook geen verband houdt met Wereldlichtjesdag, de tweede zondag in december waarop wereldwijd kaarsjes worden aangestoken voor overleden kinderen.
’Lichtjes in Kampen’ is een initiatief van Debby Klooster en Anneke Broekhuizen, die twee jaar geleden op het idee kwamen.

Waardige herdenking overleden dierbaren tijdens ’Lichtjes in Kampen’ in de Kamper Buitenkerk.

KiOK
Dat idee had een onderdeel moeten vormen van Kerst in Oud Kampen, een Kamper variant op het populaire tv-programma ’Joris’ kerstboom’. Dat programma van KRO-NCRV wil een lichtpunt bieden in de donkere decembermaanden. Joris Linden tekent persoonlijke verhalen op van mensen die niet overleden hoeven te zijn.
De toekomst rondom de coronacrisis blijft onzeker en zo ook of dit nieuwe jaar 2022 Kerst in Oud Kampen weer doorgang mag vinden. Anneke Broekhuizen is actief bij Ventura en zo wees artistiek leider Jan Liefting haar op het heropeningsfonds. Daarmee stimuleert de gemeente om de maatschappij, in weerwil van de crisisrestricties, weer te openen. Debby Klooster is positief over de samenwerking met de gemeente. Na veel onzekerheid en aanpassingen kwam dan toch een waardig ’Lichtjes in Kampen’ tot stand.

Zie ook:
Begraven doodgeboren kinderen wordt mogelijk (2020)
Bach centraal bij viering Allerzielen in Lutherse Kerk (2017)
Kamper bevolking neemt slechts gering toe (2018)
Koninklijke start Kerst in Oud Kampen (2019)Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x