Tweede zomertentoonstelling Buitenkerk toont Lijkwade van Turijn

Tweede zomertentoonstelling Buitenkerk toont Lijkwade van Turijn

Geschiedenis, Kerk, Nieuws 0 Comment

Replica beroemd sterfdoek Jezus Christus toegelicht met informatie en attributen

Als extra expositie deze zomer hebben vrijwilligers van de Buitenkerk een tentoonstelling ingericht rondom de Lijkwade van Turijn. Althans, een replica van het doek waarin Jezus Christus gewikkeld en begraven zou zijn na gestorven te zijn aan het kruis. Met Romeinse attributen uit die tijd en informatiepanelen in meerdere talen, wordt een compleet verhaal verteld, inclusief wetenschappelijke discussie.

Lijkwade
De originele lijkwade bevindt zich sinds 1578 in Turijn (Noord-Italië). Volgens historische overleveringen heeft het doek daarvoor een reis gemaakt van Jeruzalem naar Edessa (nu Urfa) en Constantinopel (nu Istanbul) in Turkije en vervolgens naar Athene (Griekenland), Lirey (Frankrijk), Chambéry (Frankrijk) tot uiteindelijk Turijn. Het doek heeft daarbij oorlogen, plunderingen en branden overleefd waarvan de sporen nog duidelijk zichtbaar zijn. Vanaf het begin heeft men geloofd dat dit het doek was waarin Jezus werd gewikkeld toen Hij was gestorven. Het is altijd met veel eerbied door vorsten bewaard en af en toe tentoongesteld tot het uiteindelijk in het bezit is gekomen van het Vaticaan maar nog steeds wordt het bewaard in Turijn.

Kunstzinnig
De Rooms-Katholieke Kerk heeft de lijkwade nooit als een authentieke relikwie erkend. Wel liet ze vanaf het begin de verering van de lijkwade toe als “een kunstzinnige voorstelling van Jezus”.
Vanaf het moment dat er in 1898 een foto genomen werd van het doek, betwisten wetenschappers de echtheid en de ouderdom van het doek en of het het doek betreft waarover in de bronnen wordt gesproken als het doek in Edessa.
Op het negatief van de foto is pas echt duidelijk een man zichtbaar met verwondingen, zoals ze zouden kunnen zijn ontstaan bij een kruisiging. Evenals de verwondingen op de rug, het hoofd en de knieën, die kunnen worden geïnterpreteerd als de gevolgen van geseling, doornenkroon en herhaaldelijk vallen.

Vitrine met Romeinse attributen uit de tijd van Jezus.

Attributen
De doornenkroon, het geselwapen en de spijkers uit die tijd worden in een vitrine getoond. Naast een levensgrote replica van de Lijkwade van Turijn en twee driedimensionale foto’s van het doek (voor- en achterzijde). Ook ligt er een levensechte reconstructie van het beeld van Jezus (zie Facebook) in het graf waarop de sporen van de marteldood zichtbaar zijn. Wellicht confronterend maar wel realistisch en des te meer de betekenis, volgens christenen, van zijn dood versterkend.
De tentoonstelling in de zuidertransept van de Buitenkerk aan de Buiten Nieuwstraat is een week korter te zien dan de zomertentoonstelling in het noordertransept (zie onderaan), namelijk tot en met 28 augustus, tijdens de openstelling van de Buitenkerk, iedere woensdag tot en met zaterdag van 13.30-16.30 uur en na de reguliere zondagsvieringen.

Zie ook:
Rijke Roomse Leven tentoongespreid in Buitenkerk
Lijkwade nog mysterieuzer na DNA-onderzoek

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x