Links in oppositie èn in coalitie

Links in oppositie èn in coalitie

Nieuws, Politiek 0 Comment

Janita Tabak trapt creatief af en Nieke Jansen constateert eerste verandering

Ruim een week geleden zijn de wethouders geïnstalleerd voor de komende raadsperiode. GroenLinks is in de coalitie beland waarmee de eerste verandering een feit is, zoals ze in de campagne beloofde. De Partij van de Arbeid gaat vanuit de oppositiebanken het college ”kritisch maar met positieve energie” volgen. Alle fracties mochten in de extra raadsvergadering hun zegje doen over het tot stand gekomen coalitieakkoord. Janita Tabak (PvdA) kwam creatief uit de hoek.

College van start
Het nieuwe college van B&W is van start gegaan. Als eerste locoburgemeester heeft wethouder Van der Sluis zijn eerste representatieve activiteiten achter de rug. Afgelopen vrijdag feliciteerde hij de honderd jaar geworden Henk Fien in de Vijverhof (zie http://KamperNieuws.nl/henk-fien-honderd-jaar/). Afgelopen zondag sprak hij Aalt Fikse toe bij diens afscheid van het Leger des Heils afdeling Kampen (zie http://KamperNieuws.nl/vertrek-aalt-fikse/). Wethouder Van der Sloot heeft vrijwilligerswerk verricht. Als portefeuillehoudster Cultuur èn Financiën was zij de aangewezen persoon om bij het Full Color Festival de muntverkoop ter hand te nemen. Geert Meijering zou in zijn gecontinueerde wethouderschap zondagmorgen acte de presence geven in de oecumenische dienst op Beach Kampen maar moest wegens ziekte zijn optreden afzeggen.

Beach Kampen opende zondagochtend met een oecumenische samenkomst waar Geert Meijering verstek moest laten gaan.

Veranderingen voor GL
In haar campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen beloofde GroenLinks veranderingen. Tijdens de coalitiebesprekingen sleepte fractievoorzitster Nieke Jansen de eerste, historische, verandering in de wacht. Haar partij gaat meeregeren in de eerste coalitie met GroenLinks. Irma van der Sloot is als eerste wethouder voor GL benoemd. Van 1994 tot 1998 was ze fractievoorzitster en van 2010 tot 2014 raadslid. De juriste heeft haar baan als directiesecretaresse bij provincie Overijssel opgezegd. Over de door GL bepleite verandering in Kampen, merkte Nieke Jansen op: ”Was er in Kampen dan zoveel mis? Nee, maar je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”. Met het akkoord ’Nieuwe energie’ hoopt ze op een beter Kampen. In de woorden van GL ”groener, socialer en (h)eerlijker”.

Nieke Jansen ondertekent het coalitieakkoord met de titel 'Nieuwe energie'.

Creativiteit bij PvdA
In Kampen wist de PvdA, tegen de landelijke trend in, op (bescheiden) sterkte te blijven. Wellicht heeft het toegezegde herintreden van Janita Tabak hieraan bijgedragen. De nieuwbakken fractievoorzitster stak stevig van wal met een aantal kritische opmerkingen en de vraag of het coalitieakkoord ”nieuwe energie of slappe hap” is. Wel beloofde Tabak dat ”als de nieuwe wethouders overtuigen en met goede plannen komen, vinden ze ons aan hun zijde.” Zij sloot haar betoog af met een ”deconstructie” van een bekend nummer van Ramses Shaffy.

Janita Tabaks (geheel rechts op de foto) in de oppositiebanken.

Zing, vecht, huil, bis, lach werk en bewonder

Voor degene in een schuilhoek achter glas
Voor degene met de dichtbeslagen ramen

GBK, u wilde transparantie in het onderhandelingsproces maar u was niet transparant. Dat is niet erg. Iedereen begrijpt dat je onderhandelt in een gesloten setting. Aan u het advies: beloof geen dingen die u niet waar kan maken

Voor degene met ’t dichtgeslagen boek
Voor degene met de snel vergeten namen

Deze tekst is voor de CU. U neemt afscheid van het domein Ruimtelijke Ontwikkeling. Dankzij uw bestuurders heeft onze gemeente zich jarenlang ontwikkeld. Dit werd hen niet altijd door iedereen in dank afgenomen, ook uw nieuwe coalitiepartners keken met argusogen. Het is mooi dat GBK dat stokje overneemt. CU u mag trots zijn op wat u allemaal al bereikt heeft.

Voor degene met de slapeloze nacht
Voor degene die `t geluk niet kan beamen

Groen Links, idealisten, dromers misschien. U zult af en toe wakker hebben gelegen: “Wat vindt onze achterban hiervan?” Mijn advies: Blijf dromen want dat geeft energie. Wees ook pragmatisch en hou de vaart er in. Zoek naar een gezonde mix. De tweede zin over geluk kon ik eigenlijk niet toepassen maar het is ook zo raar om hem dan maar weg te laten.

Voor degene met `t open gezicht
Voor degene met `t naakte lichaam

Meneer Meijerink! U was nog over. Openheid en naaktheid gaat natuurlijk over kwetsbaarheid. U bent namens het CDA het meest kwetsbaar in dit proces gestapt. Als verliezer wilde u toch meedoen. Het toont uw verantwoordelijkheidsbesef en ik hoop dat het proces u gesterkt heeft om er weer vol voor te gaan.

Voor degene met z`n mateloze trots
In z`n risicoloze hoge toren, op z`n risicoloze hoge rots
Moet nu weten, zo zijn we niet geboren

Deze is voor u allen. Het is belangrijk om draagvlak te vinden, buiten het stadhuis maar ook binnen het stadhuis. Leg ons mooie plannen voor, overtuig ons, neem ons mee en probeer de kloof tussen coalitie en oppositie te dichten.

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder! (4x)
Niet zonder ons, niet zonder ons. (8x)

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x