Hulp gevraagd om nestschade bij maaien te voorkomen

Hulp gevraagd om nestschade bij maaien te voorkomen

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Gemeente doet oproep aan burgers maar die stellen vraagtekens bij maaibeleid

Nu de lente volop begonnen is, begint de natuur weer tot bloei te komen. Het gras tiert hier en daar welig. Maar ook de bloemetjes en de bijtjes – letterlijk en figuurlijk. De gemeente vraagt aan haar burgers nesten te melden om die bij het maaien te ontzien. Op klachten dat er te vroeg gemaaid wordt en/of nadien niet opgeruimd, licht de gemeente toe dat ze zogenaamd ’hooilandbeheer’ toepast.

Extensief onderhoud
Het gemeentelijk maaibeleid van ’extensief onderhouden bermen en slootkanten’ wordt al jaren op dezelfde wijze uitgevoerd en is gebaseerd op hooilandbeheer. Met de ’voorjaarsbloeiers’ in het achterhoofd starten de maaiwerkzaamheden pas eind juni. Omdat er nog broedvogels aanwezig kunnen zijn, wordt daarop gecontroleerd voordat er gemaaid wordt. Als inwoners van Kampen nu al weet hebben van nesten, kunnen ze dat melden bij de gemeente. De nesten worden dan gemarkeerd en gemeden door de grasmaaiers. Men kan een e-mail met vermelding van adres, en eventueel met foto, sturen naar Bertil ten Brinke (B.tenBrinke@Kampen.nl) of Annet Kalter (A.Kalter@Kampen.nl). Het maaien van de bermen en slootkanten in de wijken is nog niet gestart, meldt een woordvoerder van de gemeente, in reactie op verontruste reacties van inwoners dat er veel te vroeg gemaaid wordt. Dat gebeurt pas op het einde van het broedseizoen. Wel is al gestart met maaien bij ’uitzichthoeken’ oftewel kruisingen, oversteekplaatsen en rotondes waar voor het verkeer een vrij uitzicht gewenst is. Vanaf eind augustus wordt voor de tweede keer gemaaid.

Een blik op gemaaid gemeentelijk groen in Kampen.

Rijk maaisel
Een andere klacht betreft het niet opruimen van het maaisel, waarover zelfs een brief naar het college van B&W is gestuurd. Er blijven ”dikke slierten gras achter als de maaimachine langs is geweest”, luidt de klacht, zoals ook te zien is op bovenstaande foto van de gemeente zelf. ”Er worden mensen ingehuurd om toeristen binnen te halen maar een fatsoenlijk grasmaaibedrijf ontbreekt.” Bij navraag geeft de gemeentelijke woordvoerder aan dat het maaisel pas na een paar dagen afgevoerd wordt zodat de zaden van wilde planten aanwezig blijven voor volgend jaar. Soms worden bermen ingezaaid met wilde bloemen en natuurlijke selectie voor wat het beste gedijt, levert dan een berm op met wilde planten die daar van nature thuis horen. Het initiatief voor de ontwikkeling van bermbloeiers werd tien jaar geleden genomen door toenmalig jeugdig raadslid Liesje Harteveld (PvdA). Na de raad nam afdeling Groen het idee over waarna een fleurige Europa-Allee ontstond. Voor de weidse bloemenzee zoals op onderstaande foto van Natuurverenging IJsseldelta moet je in de Scherenwelle zijn – de foto boven dit artikel is langs de Europa-Allee genomen door onze fotograaf in 2007. Alle Kampenaren zijn van harte uitgenodigd mee te denken en bij te dragen aan het ecologisch maaibeleid.

Volop kievitsbloemen & pinksterbloemen in de uiterwaarden van Scherenwelle.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x