Kamper vrouwen  en studenten in opstand

Kamper vrouwen en studenten in opstand

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

cultuurZIEN en Bibliotheek luiden ’Maand van de Geschiedenis’ in

In oktober staat bij talloze instellingen en organisaties in Nederland geschiedenis centraal. Van het Nederlands Openluchtmuseum tot het Rijksmuseum in Amsterdam. In Kampen nemen cultuurZIEN en de Bibliotheek deel aan de landelijke themamaand. De Bibliotheek organiseert 2 oktober een lezing over de Kamper studentenopstand in de jaren zestig. cultuurZIEN organiseert meerdere activiteiten, te beginnen met een stadswandeling op 6 oktober met als thema ’Vrouwen van Kampen’.

Roerige jaren in de Kamper studentenwereld
“Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden,” aldus de organisatie achter de ’Maand van de Geschiedenis’. In Kampen zetten onder andere het Stadsarchief, cultuurZIEN, Bibliotheek Kampen en de Historische vereniging Jan van Arkel zich daarvoor in. De twee laatstgenoemde organiseren dinsdag 2 oktober om 20u00 een lezing in de Stadskazerne. De toegang voor bibliotheekleden bedraagt € 5,00 en voor niet-leden € 7,00.
Kerkhistoricus drs. Jaap van Gelderen vertelt dan over “een boeiende periode uit de Kamper geschiedenis”. In Kampen speelde zich in de jaren zestig een heuse studentenopstand af, op kleine schaal te vergelijken met de studentenprotesten in Parijs van 1968. Op onrust in de stad over de leefbaarheid reageerde het gemeentebestuur aanvankelijk met het aanbod in het Groene Hart een plek te reserveren voor nieuwbouw, zoals het Groene Hart heden nog steeds bedreigd wordt. Zoals tegenwoordig kwam daar ook toen een fel tegenspel op gang: “Geen vernietiging van de Groene Long van de stad!”
‘Opstand’ is het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018. Verzet kan op vele wijzen en plekken plaatsvinden. Tegendraadsheid brengt een samenleving verder, aldus Carin Koopman van cultuurZIEN.

Illustratie bij de stadswandeling van cultuurZIEN tijdens Maand van de Geschiedenis.

Vrouwen onder toezicht
cultuurZIEN organiseert tijdens de Maand van de Geschiedenis 2018 vijf activiteiten, opgesomd in onderstaande video. Tijdens het eerste weekend van oktober wordt gestart met de stadswandeling ‘Vrouwen van Kampen’. Om 14u00 uur verzamelen de deelnemers zich in Het Hof van Breda aan de Marktsteeg. Deelnamekosten bedragen €7,50 p.p. en leden van het Nutsdepartement krijgen 10% korting.
Vrouwen stonden in het verleden hun hele leven onder toezicht. Eerst van hun vader, dan van hun man en na diens overlijden van een zoon of een ander mannelijk familielid. Toch waren er vrouwen die het heft zelf in handen namen. Hoeveel handelingsvrijheid zij kregen, was een zaak van stand. Tijdens de wandeling op zaterdag zes oktober gaat het over bijzondere joffers, over ondernemende dames en over inventieve volksvrouwen. De wandeling wordt op zondag zeven oktober herhaald.
Een treffende illustratie van veranderende tijden en inzichten gaf de Cornelis Lelylezing op het provinciehuis van Flevoland eerder deze maand. Mevrouw de minister en mevrouw de dijkgraaf gaven een referaat en zijn op onderstaande foto in discussie met mevrouw de burgemeester. De mannen zijn naar de achtergrond verdreven. Een ondenkbaar tafereel in vroeger tijden.

Mevrouw de burgemeester, dijkgraaf en minister tijdens een lezing in Flevoland.

Zie ook:
Activiteiten van cultuurZIEN tijden de Maand van de Geschiedenis

Een greep uit eerdere activiteiten van cultuurZIEN:
Op weg naar een nieuwe architectuur (feb. 2018)
Volop paarden in Kampen (video – aug. 2017)
Kamper Letterspel gereed voor lancering (sept. 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x