Johannes Swets Azn. centraal bij cultuurZIEN in Maand van de Geschiedenis (video)

Johannes Swets Azn. centraal bij cultuurZIEN in Maand van de Geschiedenis (video)

Geschiedenis, Nieuws, Video 0 Comment

Uitvinder boog zich in 1866 al over Kamper dijkdoorbraken en waterbeheer

Volgens goede gewoonte licht cultuurZIEN tijdens de Maand van de Geschiedenis een onderwerp uit dat aansluit op het landelijke thema. Dit jaar is dat ’Eureka!’ – een uitroep van triomf. cultuurZIEN schetst hoe vaak Johannes Swets Azn. dat uitgeroepen zal hebben. In een lezing en een stadswandeling wordt stil gestaan bij diens werkzaam leven en vele uitvindingen.

Dijkdoorbraken
Jaarlijks staat cultuurZIEN stil bij de Maand van de Geschiedenis als bijna enige organisatie in Kampen. Alleen Bibliotheek Kampen pakt het thema ook op, zij het met een klassiek onderwerp. Het onderwerp van cultuurZIEN is ondergeschoven in de Kamper geschiedenis. Het kwam even naar boven bij de schutssluis aan de Noordweg die in opdracht van de gemeente heimelijk werd gesloopt.
Het thema ’Eureka!’ is voor cultuurZIEN een uitgelezen kans om haar onderzoek te vervolgen naar het opmerkelijke leven van Johannes Swets Azn., die na werkzaamheden bij de aanleg van spoorwegen in 1866 werd benoemd tot directeur van Stadswaterwerken in Kampen. Daar was hij veel tijd kwijt aan de dijkdoorbraken in Kampen. Zijn rapportages keren jaarlijks terug in de notulen van de gemeenteraad.

Werkgebied
Swets had een groot werkgebied, namelijk alles buiten de stadsmuren. Na de sluis in de Noordweg, waarvoor hij een revolutionaire roldeur ontwierp (zie onderaan), was hij betrokken bij de bouw van de Stadsbrug (1872), het verhogen van de Dronther overlaat (1876), de herindeling van de stadserven op Kampereiland (1878) en de bouw van een modelboerderij (1880). Swets had een creatieve geest en voor al deze projecten bedacht hij eigen oplossingen.
Het zware werk aan de dijken, na stormen, samen met een gemeenteraad die zich tot in detail bemoeide met alles en het (te) vaak beter wist dan de deskundigen, sloopten Swets. In 1881 werd hem eervol ontslag geweigerd en werd hem door de gemeenteraad ontslag aangezegd.

Voetsporen
cultuurZIEN vertelt het verhaal van Swets op een speciaal daarvoor ontwikkelde website. Daarnaast organiseert de kleinschalige Kamper organisatie een lezing en een stadswandeling waarin Swets Kamper jaren en diens bijzondere verdiensten worden uitgediept.
Vrijdag 20 oktober vindt de lezing ’De Kamper jaren van Johannes Swets Azn.’ plaats bij cultuurZIEN in de binnenstad van 14u00 tot 16u00. Deelnamekosten zijn €15 per persoon. Op dezelfde tijd is zaterdag 21 oktober de stadswandeling ’In de voetsporen van uitvinder Johannes Swets Azn.’ gepland aan de IJsselkade voor €10 per persoon. Voor deelname aan beide evenementen bedragen de kosten €20. Meer informatie krijgt men na aanmelding via kunst@cultuurZIEN.nl of 038-3311024. Zo biedt de Maand van de Geschiedenis de kans om Swets enigszins te rehabiliteren.

Zie ook:

Affiche over het project Swets van cultuurZIEN.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x