Noaberschap tijdens de coronacrisis

Noaberschap tijdens de coronacrisis

Nieuws, Regionaal 0 Comment

VR en GGD IJsselland brengen magazine Positief+ uit

“In IJsselland zetten we de schouders eronder, helpen we elkaar, kijken we naar elkaar om en proberen we elkaar te begrijpen. Ook tijdens de coronacrisis.” Dat wil het magazine Positief+ uitstralen dat kort voor kerst werd uitgebracht door de Veiligheidsregio en de GGD van regio IJsselland.

Coronacrisis
„We bevinden ons in een periode waarin alles anders blijkt. De coronacrisis brengt ongekend leed, ziekte, uitputting, testen, vaccineren, noodverordeningen, handhaving, mondkapjes en thuiswerken. We deinen mee met de coronagolven en we weten niet hoeveel golven en bijbehorende maatregelen er nog komen. ’Positief’ kennen we in de context van positieve testuitslagen maar we zien ook hoe positief we met elkaar samenwerken,” zegt Bianca de Greef, werkzaam voor VR IJsselland en eindverantwoordelijke voor het magazine.
„Positief+ geeft een inkijkje in de wijze waarop we in IJsselland met deze crisis omgaan. En wat het betekent voor mensen. Verandering en aanpassen horen bij de tijd waarin we leven. Dat zal blijven, net als dat we het in IJsselland samen doen. Nu en in de toekomst,” aldus de samenstellers.

Verhalen
”Het magazine is een verzameling verhalen van een aantal IJssellanders. Van de brandweerman op straat tot de bestuurder op zijn thuiswerkplek. Ze delen hun worstelingen, inzichten en emoties. Hoe zij de crisis beleefden en welke impact deze op hen had. Op hun werk maar ook op hen als mens. Want net zoals achter de besmettingscijfers mensen schuilgaan, bestaat de crisisbestrijding uit een team van mensen. Die zorgen, leed en uitdagingen kennen.”
Aan het woord komen meerdere burgemeesters uit de regio waaronder Peter Snijders (Zwolle), Eddy Bilder (Zwartewaterland) en de inmiddels opgevolgde Kamper burgervader Bort Koelewijn. Samen met de Kamper politiechef Johan Ekkel vertelt hij hoe ze de traditie van carbid schieten doorgang lieten vinden, al verviel de gedoogweek, net als dit jaar.

Prik- en testlocatie in Kampen met wethouder, burgemeester en directeur.

Bijzonder
”Samen houden we het vol als we maar oog blijven houden voor de menselijke maat.” Dat is de drijfveer achter Positief+, schetst Peter Snijders in het voorwoord. Het magazine pretendeert niet compleet te zijn en slechts een inkijkje te geven in de wijze waarop regio IJsselland met deze crisis omgaat. Plus wat het betekent voor mensen.
Naast Rianne van den Berg, directrice GGD IJsselland, komen ook verpleegkundigen aan het woord waaronder het Kamper raadslid Richard Boddeus. Diana de Groot uit Kampen vertelt over angst bij een leraar en er komen hulpverleners en klussers aan het woord als ook een covidpatiënte die zich altijd keurig aan de regeltjes had gehouden. Het magazine verhaalt uit de gehele regio IJsselland en is een mooie weergave van de huidige historische tijd en van coronanoaberschap.

In de geest van deze tijd waarin alles online moet, is het magazine hier online te lezen en hier in PDF-formaat te downloaden

Coronanieuws uit maart 2020:
Koelewijn over de crisis: „Alle waarden draaien om” (video)
Lege kerkzalen maar toch wordt ”de lofzang gaande gehouden”
Klokkenluiding als boodschap van bemoediging (video)
Koelewijn over AstraZeneca: „Laat mensen tekenen”

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x