Het 8ste Werk krijgt meer en meer vorm

Het 8ste Werk krijgt meer en meer vorm

Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

Tijdens NLdoet voorzijde opgeruimd en achterzijde beplant

Aan de Zwartendijk is een flinke stap gemaakt met de ontwikkeling van Het 8ste Werk. Tientallen vrijwilligers staken de handen uit de mouwen in het kader van NLdoet. Aan de voorzijde is het terrein opgeruimd om op te hogen. Aan de achterzijde zijn veel bomen en struiken geplant. Tot slot is de bouw voorbereid van de appartementen, waarmee één van de doelstellingen wordt gerealiseerd van Het 8ste Werk.

Opkomst
Gea Overweg was blij verrast door de opkomst. Zaterdag 12 maart verzamelden zich vanaf half tien de mensen aan de Zwartendijk 8. Een aantal had gehoor gegeven aan de oproep via NLdoet en natuurlijk kwamen ook bekenden helpen. Iedereen had wel iemand meegenomen, als ook een schop, kruiwagen of wat dan ook van pas zou komen. Zo’n 65 mensen gingen aan de slag, verdeeld over groepjes van vijf of zes man.
Aan de voorzijde, tussen de boerderij en de dijk, waren al eerder enkele bomen gekapt waarvoor essen terugkomen. In lang vervlogen tijden klotste daar de Zuiderzee tegen de Zwartendijk en het laaggelegen perceel laat dat nog zien. Achter de boerderij zijn tien bomen en meer dan honderd struiken geplant. Het grasland zal straks bij de activiteiten van Het 8ste Werk betrokken worden en gedeeld, zoals Jaap en Gea Overweg ook hun erf willen delen.

Aan het werk bij Het 8ste Werk.

DeelZe
In aansluiting daarop hebben ze, na eeTze in het verleden, nu deelZe opgezet. Dit nieuwe initiatief bij Het 8ste Werk verwelkomt mensen die komen halen wat ze nodig hebben en die delen wat ze kunnen missen. Het idee erachter is te delen wat je ontvangt, zoals Het 8ste Werk haar erf en ruimte wil delen. Tegelijk is Noodfonds Kampen hierbij ondergebracht. Dat startte als particulier initiatief in oktober 2020. Inwoners van Kampen die onverwachts in de problemen komen of net buiten de boot vallen, bij bijvoorbeeld de Voedselbank, kunnen aankloppen bij het Noodfonds, zonder uitgebreide registratie of verantwoording.
Dit sluit aan bij het idee achter Het 8ste Werk dat een oplossing wil bieden voor mensen die in plotselinge woningnood verkeren. Hiertoe zijn de schuren achter de boerderij gesloopt en worden tien kleine appartementen gebouwd met gezamenlijke ontmoetings- en wasruimte.
Half maart bracht Martien Evers symbolisch het Noodfonds onder bij Gea Overweg.

Gea Overweg en Martien Evers dragen symbolisch het Noodfonds over.

NLdoet
Geholpen door subsidies, crowdfunding en vrijwilligers bouwen Jaap en Gea gestaag voort aan hun droom. Aan de Zwartendijk 8 wordt al wekelijks een zondagse brunch georganiseerd en een klusdag op maandag voor de vele plannen die er leven.
Het Oranje Fonds organiseerde op 11 en 12 maart weer NLdoet, samen met duizenden sociaalmaatschappelijke organisaties in het land. Op diverse plekken in Kampen deden straten en buurten mee aan deze “grootste vrijwilligersactie van Nederland”. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de schijnwerpers en nodigt ieder jaar iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen.
Een Kamper voorbeeld in het klein is het opfleuren van de St. Jorisstraat door de bewoners en een groter voorbeeld was deze dag bij Het 8ste Werk. Kampen liet zich niet onbetuigd.

Plantenbakken in de St. Jorisstraat dankzij NLdoet.

Zie ook:
Het 8e Werk als 3e werk van Jaap & Gea

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x