Meevaller voor terugkeer Kamper kadekraan

Meevaller voor terugkeer Kamper kadekraan

Gemeente, Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Verkeerd geregistreerde leidingen besparen tijd en geld

Na jaren voortslepende procedures is er met de eindstreep in zicht een meevaller opgetreden. Voor de terugkeer van de Kamper kadekraan op zijn vroegere locatie hoeft de gasleiding niet verlegd te worden. Stroomkabels nog wel en daar is nu mee begonnen. Met het gieten van de smeedijzeren kraan wordt volgende week begonnen. De onderdelen zullen door vrijwilligers zelf geklonken worden.

Voorbereidingen
Begin dit jaar meldde Stichting Herbouw Kadekraan Campen dat er schot in de zaak zit (zie onderaan). Dertien jaar geleden werd de stichting opgericht om een replica te bouwen van de kadekraan die tot 1969 aan de IJsselkade heeft gestaan. De exacte locatie als toen was het doel waarop de stichting met meerdere partijen van doen kreeg. De plek op de stoep bij de palingboot tegenover de Marktgang is deels gemeentegrond en valt deels onder Rijkswaterstaat.
De huidige voorzitter van de stichting, Berry Zandbergen, had wethouder Boddeus uitgenodigd om bij de werkzaamheden te komen kijken. Als vrijwilliger was ook Tjaard Schudde aanwezig. Jan Elhorst was niet in Kampen maar wil de huidige voorzitter ook niet voor de voeten lopen. Samen met Koert Meuleman was hij één van de eerste pleitbezorgers voor de replica van de Kamper kadekraan.

Meevaller
Op de bewuste locatie zou een gasleiding lopen en kabels voor de straatverlichting. Bij de eerste voorzichtige proefsleuven werd echter geen gasleiding aangetroffen. Die bleek al omgelegd te zijn in het verleden maar niet geregistreerd. De gemeente had juist in het voorjaar voor deze kostenpost subsidie verstrekt.
Wethouder Boddeus ging niet in op de suggestie om de meevaller aan te wenden voor de gestegen overige kosten. Daarvoor wil hij eerst terug naar het college. De begroting was met dank aan sponsoren rond maar wordt nu door de huidige stijgende prijzen overschreden.

Schudde, Zandbergen en Boddeus bij een maquette van de Kamper kadekraan.

Schoolproject
Eerder werd gedacht aan een samenwerking met de Pieter Zandt Scholengemeenschap. Zandbergen meldt echter dat er overeenkomst is bereikt met het Deltion College. Voor de afdeling metaal wordt er een leer-werktraject van gemaakt. Met tien ton ijzer en een gewicht van vijftien ton kunnen de leerlingen hun borst natmaken. Zoals Rick van der Haar voor de vierduizend nagels die hij eigenhandig zal klinken.
Met Sail 2024 zou de kraan in gebruik moeten zijn – voor demonstratiedoeleinden want de kadekraan van weleer voldoet niet aan de Arbowet van nu. Doch een replica, zoals er maar een paar zijn in Nederland, van de Kamper kadekraan komt nu echt in zicht.

Zie ook:
Historische kadekraan keert terug op IJsselkade

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x