Geslaagde metamorfose Noorderkerk (video)

Geslaagde metamorfose Noorderkerk (video)

Kerk, Nieuws, Video, Zakelijk 0 Comment

Kerkgebouw maakt doorstart als fysiopraktijk

De gezondheidspraktijken van Patrick en Mariska Mookus draaien goed op de nieuwe locatie. In februari verhuisden beide naar de Slagersweg, in maart hielden ze een drukbezochte Open Dag en in april kwam de Mobiele Felicitatie Eenheid de geslaagde verhuizing vieren. Binnen de oude muren van de Noorderkerk is een heuse fysiopraktijk verrezen inclusief kantine, kantoor en vergaderzaal.

Nieuwe invulling
Enige tijd nadat de Hervormde Gemeente Kampen onverhoeds de Noorderkerk had gesloten (zie onderaan), werd Patrick Mookus door een makelaar getipt. De fysiopraktijk was gevestigd op de hoek van de Noordweg met de Siriusweg en in het pand was ook PowerSlim gevestigd, de voeding- en dieetpraktijk van Mariska Mookus. De behuizing werd krap maar kerkelijk centrum het Noorderlicht, dat ook in de verkoop was gezet, bood geen soelaas. Het pand op de hoek van de Balkstraat tegenover de Noorderkerk is een gespiegeld gebouw met dezelfde ruimte ten opzichte van het pand aan de Siriusweg.
Na de eerste bedenkingen, begon het idee toch te leven bij Mookus toen er schetsen gemaakt waren voor een herinrichting. De verbouwing van het latent monumentale kerkgebouw is uitgevoerd met respect voor de eerdere kerkfunctie. Er is goed contact geweest met de laatste voorganger, dominee Wilbert Dekker, die via de Broederkerk is overgegaan naar de Westerkerk.

De grote oefenzaal in de tot fysiopraktijk getransformeerde Noorderkerk.

Goede faciliteiten
Aan de verhuizing in februari gaf Mookus niet veel aandacht maar met de Open Dag in maart werd dat goed gemaakt. De Open Dag op 16 maart werd druk bezocht waarbij ook de laatste koster van de Noorderkerk een kijkje kwam nemen. In een interview met RTV IJsselmond (zie onderaan) vertelt de laatste koster, Joop van ’t Ende, de verbouwing zeer geslaagd te vinden. Het gebouw is nog steeds herkenbaar als kerk en mooi opnieuw ingericht. Dat waren ook de reacties in de wachtkamer tijdens het bezoek van de MFE vorige week.
Mookus Fysiotherapie heeft aan de Slagersweg 2a de beschikking over vier behandelkamers en een grote oefenzaal. Mariska heeft voor PowerSlim haar eigen ruimte op de eerste verdieping, waar ook een personeelskamer en vergaderzaal gerealiseerd zijn. Waar mogelijk is materiaal hergebruikt zoals de kerkbanken, die niet verkocht zijn. Deze zijn verwerkt in het interieur van de vergaderzaal, zoals de vloer. Patrick wil voort borduren op de toegepaste duurzaamheid maar dat moet zich nog uitkristalliseren.

De trap leidt niet meer naar het balkon maar naar de dieetpraktijk van Mariska Mookus.

Thuisbasis Brunnepe
Patrick heeft, gezien zijn uitlatingen en permanente vestiging in Brunnepe, zijn hart verpand aan de oudste wijk van Kampen en Mariska volgt hem daarin. Toen Kamper Nieuws in juli 2018 als eerste het nieuws naar buiten bracht over de verhuisplannen van Mookus en de ’redding’ van de Noorderkerk (zie onderaan), gaf Patrick al aan het gebouw ook voor de wijk te willen behouden en beschikbaar te stellen.
Patrick en Mariska kwamen in 2000 vanuit Harderwijk naar Kampen. In de oude praktijk van Harry Koopman aan de Julianastraat begonnen ze de fysiopraktijk. In 2007 zette hij de praktijk voort aan de Siriusweg in de nieuwbouw op het voormalige Berkterrein. Van huis uit is Patrick bedrijfsfysiotherapeut en hij voert tevens opdrachten uit buiten zijn praktijk, zoals Mariska naast PowerSlim nog bij Isala werkt.
Na de geslaagde doorstart van de Noorderkerk dienen de volgende feestjes zich alweer aan. Patrick, geboren in Rotterdam, krijgt Abraham in zicht en in juni is het 25 jaar geleden dat hij zijn fysiodiploma behaalde. De tijd schrijft voort maar de ooit voor Brunnepe gebouwde ’wijkkerk’ houdt stand, zij het met een andere functie.

Eén van de behandelkamers van fysiopraktijk Mookus in de voormalige Noorderkerk.

Zie ook:
Noorderkerk verkocht maar behouden voor Brunnepe (juli 2018)
Zondag 5 juni afscheid van de Noorderkerk (juni 2016)
Brunneper Luther bepleit Noorderkerk (nov. 2014)

 

 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top