Friction Welding Holland zet stappen voorwaarts (video)

Friction Welding Holland zet stappen voorwaarts (video)

Nieuws, Video, Zakelijk 0 Comment

Mobiele Felicitatie Eenheid rukt uit voor dubbele uitbreiding bedrijfsvoering

Achter de muren van wandplaten vindt in het onopvallende bedrijfspand van Friction Welding Holland (FWH) een uniek procedé plaats. FWH is gespecialiseerd in frictielassen en is daarmee de enige in de Benelux. De onderneming van Dick Fix op de grens van de industrieterreinen Haatland en RW50 realiseerde de afgelopen maanden twee uitbreidingen. De Mobiele Felicitatie Eenheid rukte vijf september uit om dat te vieren. Zonder oordopjes.

Nieuw
In de artikelserie ’Duurzaam Haatland’ vertelde Dick Fix in januari over de doorgaans onbekende methode van frictielassen (zie onderaan). Deze ”mooie en schone lasmethode” sprak hem zo aan dat hij zich jaren geleden specialiseerde in frictielassen, ook wel wrijvingslassen genoemd (in het Engels friction welding). Zijn onderneming groeide gestaag. Tot voor kort werkte hij met één frictielasser. Relaties en (potentiële) klanten wezen Fix op het risico voor de bedrijfscontinuïteit bij gebrek aan een ’back-up’.
Zo werd de ondernemer ertoe aangezet om een tweede lasmachine aan te schaffen. In een interview met Kamper Nieuws (zie onderaan) vertelt hij al meer zaken aangeschaft te hebben, die hij vroeger niet van plan was zoals kranen en heftrucks. Voor de tweede frictielasser werd in januari aangevangen een hal erbij te bouwen op het braakliggende terrein naast het bedrijfspand.
In juni is deze tweede productiehal in gebruik genomen waarna de tweede frictielasmachine volgde. Reden te meer voor de Mobiele Felicitatie Eenheid om uit te rukken. Samen met familie en andere betrokkenen werd er bij de mobiele cocktailbar van de MFE getoost op deze twee stappen voorwaarts. Natuurlijk werd de nieuwe lasmachine gedemonstreerd waarbij één schrikmoment optrad.

Ans en Dick Fix worden gefeliciteerd door Pim van den Borne.

Ruimte
In één klap biedt de nieuwe bedrijfshal meer ruimte dan momenteel feitelijk nodig is. Die zal niet meteen volgestouwd worden met machines. De nieuwe frictielasmachine heeft daar wel zijn plek gevonden. De (momenteel) vier draaibanken zijn in mei mee verhuisd naar de nieuwe hal. In de nieuwe hal van 1300 vierkante meter kunnen ze veel ruimer geplaatst worden. Tevens is er een laaddok aan de hal gebouwd voor vrachtwagens.
De tweede frictielasser is geïnstalleerd en staat niet passief te wachten tot de andere machine uitvalt. Sterker nog, de nieuwe frictielasser draait inmiddels voor 70% mee. De tweede hal zal in de loop van de tijd volstromen met machines. ”Eerst zal er een horizontale freesbank aangeschaft worden met een vierde of vijfde as erbij,” schetste Fix tegenover de genodigden.
Onder de genodigden waren Dick’s vrouw en zoon die beiden bij het bedrijf betrokken zijn. Dick’s moeder en zus keken trots toe. Wim de Ruiter, wiens bedrijf de hal bouwde, kwam langs evenals Pim van den Borne van Hagoort Groep die al vijftien jaar de voor het lassen benodigde “koelvloeistof” levert. Allen lieten zich de hapjes en cocktails van de Mobiele Felicitatie Eenheid goed smaken.

Herrie
Als aanvoerder van de MFE en tevens economiewethouder, nam Geert Meijering de nieuwe machine officieel in gebruik na een korte toespraak en dankwoord van Fix. Terwijl de machine aanzwelde met de nodige vonken, klonk er plots een snerpend geluid. Meteen was duidelijk waarom alle werknemers met oordopjes rondlopen. Tegenover de verslaggever verklaarde een werknemer dat het metaal, dat op dat moment gelast werd, erg hard was.
Zo’n anderhalf jaar geleden had Meijering al kennis gemaakt met het bedrijf. Hij wees op de binnenwand die op dat moment nog de buitenwand was. Met voldoening zag hij de ruimte die ontstaan was en de trots van het bedrijf op hun procedé. Feitelijk was de tweede frictielasser op 23 mei in gebruik genomen. Nu werd een officieel tintje gegeven aan de ingebruikname van de opvolger van de eerste frictielasmachine in 2010.

Dick’s moeder en zus vierden mee met de MFE.

Zoals de vonken over en weer vlogen, bijna boven de machine uit, zo gingen de felicitaties over en weer. Ondernemers die ook iets te vieren hebben, kunnen zich opgeven voor een bezoek van de Mobiele Felicitatie Eenheid via de website https://BedrijveninKampen.nl/nl/mfe. Laat ons samen toosten!

Zie ook:
Duurzaam Haatland – FWH (video)
Eerdere bezoeken van de MFE

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x