Militaire oefening 11 Pantser Genie Bataljon (video)

Militaire oefening 11 Pantser Genie Bataljon (video)

Nieuws, Regionaal, Video 0 Comment

Met Kampen verbonden genisten oefenen naast Zwolle

Het 11 PAGNBAT, gelegerd in Wezep, houdt volgende week een oefening ten oosten van Zwolle. Vorige week was een delegatie van deze genie-eenheid te gast in Kampen. Zij droegen hun steentje bij aan de Dodenherdenking. De band met Kampen stamt uit 1995.

Nachtoefening
In de avond en nacht van 13 tot en met 17 mei wordt er een militaire oefening gehouden in het gebied tussen Zwolle, Dalfsen, Raalte en Wijhe. Onder leiding van sergeant-majoor Van Velzen en ondersteunt met twee terreinwagens en een vrachtauto zullen vijftien genisten oefenen in kaartlezen. Zij worden ergens gedropt en moeten te voet met hulp van een kaart terugkeren naar een punt. De Scouting houdt dergelijke droppingen ook.
De militairen zijn bewapend maar zullen geen gebruik maken van (oefen)munitie. De bedoeling is dat zij enkel van openbare wegen en paden gebruik maken en anders vooraf toestemming vragen aan de terreineigenaar. Defensie verzekert dat overlast voor derden getracht wordt te voorkomen.

Genisten assisteerden bij de Dodenherdenking.

11 PAGNBAT
De militaire bouw- en constructiespecialisten van de genie zijn belangrijk tijdens alle soorten operaties. Bij een oprukkende vijand vertragen zij door het leggen van mijnenvelden of het opwerpen van andere hindernissen. Er wordt graag gebruik gemaakt van water als obstakel (gracht) of te overwinnen kering (noodbrug).
Het 11 Pantser Genie Bataljon uit Wezep assisteerde vorige week in Kampen bij de Dodenherdenking (zie onderaan). Met hun optreden in 1995 werd de verbinding met Kampen gelegd. Het water van de IJssel stond toen tot óp de IJsselkade en de dijken bleken kwetsbaar. Een nooddijk van zand van waterschap IJsseldelta, die bescherming moest bieden, werd in allerijl aangelegd door het bataljon. Volgende week zal het niet zo spannend worden.

Zie ook:
Verspreid over gemeente eert Kampen oorlogsslachtoffers 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top