”Waar liefde de tafel dekt, is overvloed”

”Waar liefde de tafel dekt, is overvloed”

Kamper Kracht, Kerk, Nieuws 0 Comment

Bemoedigende mini-conferentie ’Kerk met beide benen in de buurt’

Op uitnodiging van Stichting Present kwamen afgelopen week vertegenwoordigers van diverse Kamper kerkgenootschappen samen in het Kamper stadhuis. Ondersteund door gemeente Kampen organiseerde Present een mini-conferentie waar gesproken werd over buurtinitiatieven die opgezet zijn vanuit kerken of kerkelijke meelevendheid. Voor Present startte hiermee een inventarisatie. Voor deelnemers was het een samenzijn dat door menigeen als bemoedigend en inspirerend werd ervaren.

Verborgen engelen
Wethouder Van der Sluis opende de mini-conferentie met een tekst uit Hebreeën 13. Hij concludeerde dat Kampen ook ”onwetend engelen herbergt”. Daarmee stak hij de aanwezigen een hart onder de riem vanwege hun ”getoonde barmhartigheid aan hun naasten in al hun activiteiten”, zoals Aline Kramer het achteraf formuleerde. Kramer leidde namens Stichting Present de mini-conferentie waar na de opening eerst de handen uit de mouwen gestoken moest worden. In groepjes moest men een toren bouwen alsof het een knipoog was naar de toren van Babylon.
Jan Peter van der Sluis had juist een dag eerder het meldpunt ’Veilig Thuis’ bezocht waar afgelopen jaar 176 meldingen uit Kampen waren binnengekomen. In periodes dat hij de burgemeester verving, was zijn beeld van Kampen ”al een beetje gekanteld”. Daar gebeuren ook dingen en Kampen maakt deel uit van de wereld.

Jan Peter van der Sluis opent de mini-conferentie met een tekst uit Hebreeën.

Liefde delen
Kampen maakt echter ook deel uit van een liefdevol deel van diezelfde wereld. Aline Kramer toonde een interview met Patricia Klaus, die een initiatief tegen armoede op Facebook startte (zie onderaan). Ze was eerst zelf radeloos gemaakt door de gemeente maar ontving vervolgens charitas vanuit een voor haar onbekende kerk. In het interview roept Klaus op om de liefde te delen en je activiteiten voor kerk of buurt bekend te maken. ”Waar liefde de tafel dekt, is overvloed” tekende Aline Kramer op uit de mond van Patricia Klaus die gesponsord door haar familie op bezoek was in haar thuisland Zuid-Afrika.
Alvorens de zaal stil viel bij het interview, had Herman Bouma het woord gekregen (zie Twitter of Facebook). Hij vertelde uitgebreid over Umoja, een internationale organisatie die ernaar streeft dat ”kerk en buurt samenwerken in Gods plan van hoop en herstel”. Present en Tear hebben samen de basisprincipes van Umoja omgevormd tot een methode om kerken handvaten te bieden voor ’Kerk in de buurt’.

Aline Kramer (Present) spreekt met Atty van de Lingen (Eetkamer). Links zit Lidi Kievit.

Kamper Kracht
Lidi Kievit was ook aanwezig. De voormalig wethouder zet zich nog steeds in voor initiatieven onder de noemer Kamper Kracht. Ter illustratie vertelde Atty van der Lingen gloedvol over haar wens en zoektocht die uiteindelijk hebben geresulteerd in de Eetkamer (zie onderaan). Met zestig vrijwilligers biedt het particulier initiatief, ondersteund door de Eudokiakerk, wekelijks eten, gezelligheid, geborgenheid en een luisterend oor. In navolging van Jezus’ oproep tot delen om het niet.
Gemeente Kampen had de mini-conferentie gefaciliteerd vanwege de aansluiting op Kamper Kracht en WMO. Stichting Present praat de komende tijd verder met alle kerken over ”met beide benen als kerk in de buurt staan”. Dit zal zijn weerslag krijgen op het sociaal platform ’Kom erbij!’. Het soms bekritiseerde Kamper Kracht staat daarbij centraal alsmede de kernwoorden van Atty van der Lingen en Patricia Klaus: Heb elkaar lief!

Zie ook:
Eetkamer: Een nieuw eetinitiatief in Kampen (okt. 2016)
Armoede buiten gemeente om op de kaart gezet (Patricia Klaus)
Bruggenbouwer van september: Atty van der Lingen (nov. 2017)
Kamper Kracht Kritiek (mei 2015)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top