Begraven doodgeboren kinderen wordt mogelijk

Begraven doodgeboren kinderen wordt mogelijk

Gemeente, Nieuws 0 Comment

College willigt wens van CU in voor mini-graven

Voor foetussen, doodgeboren kinderen tot 24 weken oud, is bij wet niets geregeld voor begraven. De fractie van de ChristenUnie in de Kamper gemeenteraad vroeg om deze mogelijkheid te realiseren. Het Kamper college van B&W stemt daarmee in en zal een raadsvoorstel opstellen. Als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat, worden, naast herdenkingsplekken, ook mini-graven mogelijk.

Behoefte
Martine Wiltjer, die namens de CU in de raad zit en de lacune aan de orde stelde, leidt uit verschillende signalen die ze ontvangt, af dat de behoefte groot is om levenloos geboren kinderen tot 24 weken ook een graf en gedenkplaats te geven. De begraafplaats in IJsselmuiden kent al wel een gedenkplek. Op een speciale herdenkingssteen bij de kindergraven kan een sterretje geplaatst worden. De treurwilg in het Kamper Stadspark dient ook als verkapte herdenkingsplaats.
Als het aan het college ligt, wordt er op de begraafplaatsen in gemeente Kampen een plek aangewezen voor kleine graven van 50 bij 50 cm. Hier kunnen dan foetussen begraven worden. Op dit moment is dat alleen mogelijk in een kinder- of volwassenengraf. Een minigraf kan goedkoper uitvallen.

De treurwilg in het Stadspark fungeert ook als herdenkingsplek voor overleden en jonge kinderen.

Lacune
Het hiaat in de wet ontstaat omdat in Nederland een zwangerschap tot 24 weken mag worden afgebroken. De Wet op de Lijkbezorging verplicht ouders daarna pas tot een crematie of begrafenis. Tot de grens van 24 weken zouden foetussen vaak in het ziekenhuis achter blijven. Door het ontbreken van regels is zelfs begraven in de tuin mogelijk, al is dat niet wenselijk wanneer je later verhuist of dieren het opgraven.
Wethouder Jan Peter van der Sluis erkent de behoefte zoals aangekaart door zijn partijgenote n de raad. Hij gaat ermee aan de slag. De regelgeving bij gemeente Kampen zal op meerdere punten aangepast moeten worden om minigraven mogelijk te maken. Wiltjer is blij met de erkenning en het naar verwachting gereduceerde tarief voor minigraven.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x