Minikronieken Verhalenhuis naderen hun voltooiing

Minikronieken Verhalenhuis naderen hun voltooiing

Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

In februari filmportretten GidS-project vertoond in Stadsgehoorzaal

Na ’Humans of Hanze’ heeft het Verhalenhuis een nieuw project gestart. Sinds december wordt er hard gewerkt aan een tiental verhalen van Kampenaren die door plaatsgenoten worden vastgelegd in woord en beeld. De verhalen lopen uiteen van analfabetisme, financiële problemen tot het schieten op de melkbus in Brunnepe. Achter de schermen vormt het project de afronding van de gemeentelijke bijdrage aan het landelijke GidS-project.

Verborgen verhalen
Het Verhalenhuis heeft als missie verhalen in gemeente Kampen uit het verborgene te halen. Hiervoor worden projecten opgezet, zoals tijdens de Hanzedagen waar zo maar mensen even in het middelpunt werden gezet. Toen Hilda Helmhout en Diana de Groot met hun volgend idee van de Minikronieken naar gemeente Kampen toestapten, bleek dat aan te sluiten op het GidS-project. In samenwerking met Stichting Welzijn werden uiteindelijk twintig deelnemers geselecteerd. In koppels vertelt de één zijn verhaal terwijl de ander dat filmt. Hiervoor wordt, sinds de aftrap op twee december in de Stadsgehoorzaal, elke zaterdag training gegeven in interviewen en wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film. Sommige verhalen zijn al naar buiten gekomen, waaronder die van ”nieuwe Nederlanders” uit Syrië die hier een bestaan proberen op te bouwen. Maar ook van authentieke Kampenaren die zich na een ongeluk nuttig maken bij het RIBW (Regionale Instelling voor Beschermd Wonen), die meehelpen aan een gezellige jaarwisseling tijdens het melkbusschieten in Brunnepe of die na een echtscheiding financieel in de knel kwamen.

Rebekka en Jan nemen een interview af voor de Minikronieken.

Gezond in de Stad
Gemeente Kampen is actief aan de slag met armoedebeleid en in dat kader heeft ze zich aangesloten bij GidS, een landelijk stimuleringsprogramma dat de 164 deelnemende gemeenten ”helpt bij het versterken van hun lokale aanpak van gezondheidsachterstanden”. Voor dit laatste bestaat een correlatie met armoede en schulden. Ter afronding van het lokale GidS-project heeft gemeente Kampen de Minikronieken omarmd. Wethouder Spaan is een zaterdag op bezoek geweest om zich te laten interviewen. Al langere tijd probeert de gemeente schuldenproblematiek vroegtijdig op te sporen en in het project ’Financiën op Koers’ wordt gewerkt aan ”financiële zelfredzaamheid” van de Kamper bevolking. Met de Minikronieken wil de gemeente de besteding van de GidS-gelden zichtbaar maken. Het Verhalenhuis heeft weer een aantal verhalen voor het voetlicht gehaald. Mooie en minder mooie verhalen die, eventueel met enige ondersteuning, de eigen kracht van mensen laat zien. Kamper Kracht.

Wilco filmt voor zijn Minikroniek de vroegere en huidige wijkagent van Brunnepe bij de Proat Tente.

Zie ook:
Met verhalen bruggen slaan (Diana de Groot)
Humans of Hanze (Facebook)
Deelnemers vertellen (Verhalenhuis)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x