Noël Haile bijt spits af nieuwe expositieruimte Stedelijk Museum Kampen (video)

Noël Haile bijt spits af nieuwe expositieruimte Stedelijk Museum Kampen (video)

Kunst & Cultuur, Nieuws 1 Comment

Minitentoonstelling Kamper kunstenaar in ’The Gallery’ (gedicht)

De nieuwste aanwinst van Stedelijk Museum Kampen (SMK) is het schilderij ’Saloon, Cowboys and Poker’ van Noël Haile. De Kamper kunstenaar, wiens wortels in Eritrea liggen, maakte het doek in 2017. Samen met drie andere schilderijen van hem, mag Noël de vier doeken als eerste tentoonstellen in een nieuw ingerichte ruimte van SMK, genaamd ’The Gallery’.

Hoogtij
Na geattendeerd te zijn op Noël Haile, bezocht Nynke van der Wal, directrice SMK, in augustus de kunstenaar op zijn werkplek in Atelier Delta. Zo leerde ze Noël en zijn werk kennen. Samen met Yvonne Oordijk, curator en tentoonstellingscoördinator bij SMK, besloot ze een werk van Noël aan te kopen.
Als klein kind kwam de in Eritrea geboren kunstenaar met zijn familie naar Rotterdam en sinds zijn tiende woont hij in Kampen. Aanvankelijk wilde hij basketballer worden maar bij het RIBW, gevolgd door Quintus, kwam zijn artistieke aanleg naar boven.

Vorig jaar hing zijn werk op de Dam in Amsterdam voor de Koninklijke prijs voor de Vrije Schilderkunst, waar hij als vijftiende eindigde. Al jaren exposeert hij in Kampen, zoals in het GroenLinkshuis in 2018 en vorig jaar in Huize Maria. Daar mocht hij de spits afbijten van de expositiemarathon Hoogtij 2.0. Douwe Jan Buwalda, één van de initiators van de broedplaats die vooralsnog in Huize Maria vorm krijgt, is erg enthousiast over Noël als ”gedreven drijvende kracht”.

Noël Haile draagt zijn gedicht voor alvorens wethouder Van der Sloot 'The Gallery' opent.

Lievelingsschilderij
Het museum neemt Noëls lievelingsschilderij ’Saloon, Cowboys and Poker’ uit 2017 op in de collectie en in ’The Gallery’ vormt het het middelpunt van vier doeken van Noël. Daarop zien we ”een Amerikaanse saloon, waar de koeien letterlijk cowboys zijn geworden”, aldus Jolanda Slurink, PR-medewerkster SMK, ”waarin je de spanning voelt van het pokerspel en de ’bad guy’ die ieder moment binnen kan stappen. Details, lichtval en compositie verraden Noëls liefde voor de klassieke schilderkunst, maar dat hindert hem gelukkig niet om het thema volledig naar zijn eigen hand te zetten.”, aldus Jolanda Slurink van het museum.

Yvonne Oordijk spreekt over het ”merkwaardige en fascinerende” aan het schilderij waarop ook de verbinding tussen kleuren en emoties tot uiting komt. ”Noël leerde handige schildervaardigheden maar dat is nog geen schilderij”, aldus de curator die de aanwinst samenvat als ”een lekker doek en daarmee een geslaagd schilderij”.

The Gallery in Stedelijk Museum Kampen met een minitentoonstelling van Noël Haile.

Juwelenkistje
Als nieuwe tentoonstellingsruimte is op de tweede verdieping ’The Gallery’ ingericht. Deze kleine ruimte is bedoeld voor nieuwe aanwinsten en actualiteiten. De wanden zijn bekleed met goudbehang om het idee van een sieradendoosje op te roepen, een juwelenkistje. De schilderijen van Noël Haile zijn de eerste ’juweeltjes’ die hier worden getoond. Eind oktober volgt een nieuwe aanwinst van de in Kampen geboren kunstenares Jo Koster (1868-1944).

De moeder en de zus van Noël kwamen uit Lelystad naar Kampen en ook een broer voegde zich bij de genodigden in het museum. De trotse moeder van Noël was zichtbaar geroerd. Tot slot van een kort woordje, droeg Noël onderstaand gedicht voor. Voor het raam in de erker van Huize Maria hangt ook een gedicht van de kunstenaar waarmee de cirkel rond was. De verbeeldingskracht van Noël verspreidt zich in meerdere vormen door Kampen heen.

Zie ook:
Blijvend weerzien met kunst van Jan Roeland (2019)
Vernieuwde Joodse Galerij in voormalige synagoge (2019)
Interview met winnares Kamper kunstprijs < 2018 – video )

Video en gedicht
Onderstaande videoreportage van de opening van Noëls minitentoonstelling is beschikbaar gesteld door Henk Jans. Daaronder staat het gedicht dat Noël uitsprak bij de opening.

Gedicht

Het begint bij het begin.
Een potlood, een kwast,
een vel papier, een doek,
verf, op zoek, inspiratie.

Creëer, probeer,
op reis in mijn wereld.
Met emotie, gevoel, dingen
die niet horen of kloppen.

Kan het allemaal?
Juist in mijn wereld wel,
een leven zonder zorgen,
vrij zijn in gedachten.

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bep Schilder

Prachtig, rakend en informatief filmpje! Bijzondere kunstenaar

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x