Minister van Financiën op bezoek in de regio (video)

Minister van Financiën op bezoek in de regio (video)

Nieuws, Politiek, Regionaal, Video, Zakelijk 0 Comment

Wopke Hoekstra spreekt bij Uitgekookt met Kamper ondernemers

Bij Uitgekookt in IJsselmuiden was maandagnamiddag minister Hoekstra (Financiën) te gast. Tijdens een uitgebreid bedrijfsbezoek aan deze regio deed hij het cateringbedrijf op Spoorlanden aan. Johan van Marle vertelde over zijn bedrijf in een rondleiding en een presentatie. Hoekstra luisterde aandachtig toe. Tenslotte was er een besloten bijeenkomst met Kamper ondernemers. Natuurlijk onder het genot van een goede maaltijd.

Ontvangst partijgenoten
Bij aankomst werd Hoekstra hartelijk ontvangen door Johan van Marle, geflankeerd door een voltallige CDA-delegatie: naast gedeputeerde Eddy van Hijum werden de handen geschud van Theo Rietkerk (Eerste Kamer), Hilde Palland (Tweede Kamer), wethouder Geert Meijering, raadslid Jacolien van de Wetering en aankomend Kamper voorzitter Henk Selles.

De laatste twee ontfermden zich over de pakweg twintig ondernemers die zich ook meldden. Het overige gezelschap kreeg een korte rondleiding van Marle. In het magazijn en bij de keuken kwam de geur van groente je tegemoet, afgewisseld met schoonmaakmiddel. Door een grote glazen ruit kon een blik in de keuken geworpen worden.

Van Marle vertelde over de ”horecatijgers” die zijn maaltijden bereiden en schetste de processen. Hoekstra had bij ontvangst Van Marle gecomplimenteerd met zijn groeicijfers. Vorig jaar was Van Marle door Regio Zwolle uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar (zie onderaan). Tijdens de presentatie in een kantoorruimte boven keuken en magazijn, kwam de minister op de omzetstijging terug. Van Marle schetste de geschiedenis en groei van zijn bedrijf. Af en toe werd hij onderbroken door vragen van Hoekstra, die zich goed ingelezen bleek te hebben.

Johan van Marle, Wopke Hoekstra en Eddy van Hijum (v.l.n.r.) in het magazijn.

Waardering ondernemers
Na de uitgebreide kennismaking met het florerende familiebedrijf volgde een besloten rondetafelgesprek met ondernemers. Allerlei onderwerpen kwamen ter tafel, hoewel de schaars aanwezige pers bij de presentatie was afgewimpeld als de vragen niet direct over het bedrijfsbezoek gingen. Kort kwam de stikstofproblematiek ter sprake als ook de situatie in Syrië, de losse samenwerking binnen Regio Zwolle en de Regiodeals waarvan het kabinet binnenkort de tweede indienronde start.

Jelle Weever vertelde na afloop de minister en zijn bezoek zeer te waarderen. Hij schetste de relatief jonge Hoekstra als een ”belangrijk, indrukwekkend politiek talent”. Hij nam zelfs woorden in de mond als ”de eerste die met Rutte kan wedijveren” en een ”staatsman van de toekomst”. Met een knipoog gaf VVD’er Weever aan een beetje jaloers te zijn op het CDA met zo’n politicus.

Bart-Jan Gardebroek was ook heel positief. Hij noemde het gesprek ”buitengewoon boeiend en zinvol”. Hoekstra schetste hij als een ”plezierige en oprecht betrokken man”. De waardering van de minister voor de vele sponsoring van Kamper ondernemers en hun betrokkenheid bij de samenleving, ervoer Gardebroek als een erkenning.

Het besloten rondetafelgesprek van Hoekstra met Kamper ondernemers.

Uitgestelde bezoeken
Oorspronkelijk zou de minister op 18 maart naar IJsselmuiden komen. De ingrijpende schietpartij in Utrecht die dag noopte de minister zijn bezoek op het laatste moment af te zeggen. Maandag 14 oktober kon dat alsnog doorgang vinden. ’s Middags was hij te gast in Hasselt waar hij bij Condor Carpets sprak over de Brexit. Het grote tapijtbedrijf haalt 30 procent van haar omzet uit het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Hoekstra zet het kabinet in op een zachte Brexit. Gedeputeerde Eddy van Hijum, die de minister de gehele dag vergezelde, gaf aan dat “de belangen voor de Overijsselse economie en de Overijsselse tapijtsector groot zijn.” Deze laatste is met veertig bedrijven geconcentreerd in Hasselt en Genemuiden en is in grote mate afhankelijk van de Engelse markt.

Na Hasselt togen minister en gedeputeerde naar IJsselmuiden en tenslotte ’s avonds naar Moderna in Hardenberg. Daar was Hoekstra onder de indruk van de steun uit de samenleving waarmee het bedrijf een jaar geleden na een grote brand er weer bovenop kwam. Hij noemde Moderna een ”prachtig voorbeeld van een innovatief familiebedrijf”. Datzelfde geldt voor Uitgekookt. Zowel in IJsselmuiden als in Hardenberg kreeg de minister duidelijk de boodschap mee hoe groot het belang kan zijn van het MKB voor de lokale samenleving. Stof tot overdenken voor Wopke Hoekstra op de terugweg in zijn BMW eDrive.

Zie ook:
Ondernemer van het Jaar 2018 in het zonnetje gezet
Bebouwing uitbreiding Spoorlanden gestart

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x