Grote belangstelling voor debuterend oorlogsschrijver
Geschiedenis, Nieuws 3 december 2019, 0 CommentRobert Terpstra beschrijft in ’Misrekening’ familie- èn Kamper oorlogsgeschiedenis
Op militair historische grond presenteerde Robert Terpstra dinsdag 26 november zijn schrijversdebuut. Samen met uitgever Herman Broers deed hij de totstandkoming van zijn boek uit de doeken voor de vele belangstellenden bovenin de Stadskazerne. In ‘Misrekening’ komen meerdere verhaallijnen over de Tweede Wereldoorlog samen. Als bijzondere gast kreeg Warner Pap (91) één van de eerste exemplaren.
Schrijversdebuut
Hypotheekadviseur Robert Terpstra leidde zelf zijn debuut als schrijver in en de totstandkoming daarvan. Gevolgd door uitgever Herman Broers en burgemeester Bort Koelewijn. Terpstra had al twee jaar aan het manuscript gewerkt en heeft het vervolgens samen met Broers in een jaar uitgewerkt. Beiden prezen hun constructieve samenwerking.
Broers wees de aanwezigen erop dat het bijzondere boek afkomstig is van iemand voor wie schrijven een nieuwe stiel is. Samen met Terpstra heeft hij afgelopen jaar diens manuscript uitgewerkt tot een boek. Koelewijn had het manuscript ingezien. Volgens hem leest het boek als een ”spannend jongensboek” en tegelijkertijd als een ”canon van Kampen”.
Bronnen
Eén van de door Terpstra geraadpleegde bronnen, naast zijn eigen – en die van anderen – herinneringen, is het Frans Walkate Archief. Herman Harder, directeur van het officieel SNS Historisch Centrum geheten archief, heeft de foto op de achterzijde beschikbaar gesteld. Op de foto roeien drie Canadezen samen met Warner Pap (17) de IJssel over in een punter. Daarmee was Kampen bevrijd. Harder gaf aan steeds meer te beseffen welk een ”iconisch beeld” het Walkate Archief met de foto in de collectie heeft.
Midden in de punter zit de 17-jarige Warner Pap te roken. Behalve ’tolk’ Frans de Hosson zit ook Leon Baker in de boot. De drie Canadezen in de punter van Pap behoorden tot een konvooi van drieduizend Canadezen dat met zeven schepen in 1941 vanuit Halifax (Nova Scota) vertrokken was.
Verhaallijnen
Een uitgebreid interview met Terpstra is eerder in De Brug verschenen (zie onderaan). Broers noemde bij de boekpresentatie de meerdere verhaallijnen die in het boek samenkomen. De vlucht van Terpstra’s grootouders naar Rotterdam, de komst van de Canadese bevrijders en de verwikkelingen rondom Joodse onderduikers, Duitse soldaten èn generaal en de Hongerwinter.
Terwijl op de achterzijde de oversteek van Warner Pap het boek letterlijk en figuurlijk afsluit, kijkt op de voorzijde Terpstra’s grootmoeder uit over een verwoest Rotterdam. Hun vlucht van het veilige Kampen naar het gebombardeerde Rotterdam vlak voor de hongerwinter, bleek een grote misrekening. Zo komen er meer naar voren komen in het boek.
Grootouders
Terpstra vertelt de bijzondere oorlogsgeschiedenis van zijn grootouders Herman en Jo Vinke. Die verbindt hij met grote gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast Kampen staat zo ook Rotterdam centraal in ’Misrekening’. Ondanks de meerdere verhaallijnen en invalshoeken blijft het boek als geheel goed leesbaar, aldus uitgever Broers.
Kampen werd bevrijd op 17 april 1945. Door drie Canadese militairen die in een punter de IJssel overstaken. Als straks in april groots 75 jaar bevrijding wordt gevierd, zal er aandacht genoeg komen voor de oorlog. Daarom werd het boek nu gepresenteerd. Opdat de oorlogsverhalen gehoord worden door nieuwe generaties.
Zie ook:
• Oorlog door ogen opa en oma tegen achtergrond wereldtoneel