Krijgt Brunnepe als eerste wijk in Kampen een energiecoöperatie?

Krijgt Brunnepe als eerste wijk in Kampen een energiecoöperatie?

Kamper Kracht, Nieuws 0 Comment

Fonds en ondernemers werken graag mee bij voldoende belangstelling

Voortvloeiend uit een eerdere bijeenkomst in de Stadsgehoorzaal, is één van de ideeën die toen geopperd werden, nader uitgewerkt. Maandagavond zijn alle Brunnepenaren uitgenodigd in ’t Ukien om wellicht samen een energiecoöperatie op te richten. Een regionaal energiefonds en een groep enthousiaste ondernemers willen de bewoners helpen met het oprichten van een energiecoöperatie. Ook mensen uit andere wijken zijn van harte welkom.

Energiearmoede
De inwonersavond in de Stadsgehoorzaal in maart had als insteek een pact tegen energiearmoede te starten (zie onderaan). Inmiddels zijn de prijzen voor gas en energie alleen nog maar gestegen. Er worden toeslagen uitgekeerd vanuit de overheid maar voor de ergste gevallen is dat alleen maar ene doekje voor het bloeden. Terwijl anderen het volstrekt niet nodig hebben (zie onderaan).
Op de bijeenkomst in maart kwamen meerdere ideeën op tafel. Eén daarvan is in de tussentijd nader uitgewerkt, die van een energiecoöperatie. Daarbij is het idee om samen energie op te wekken wat op meerdere manieren mogelijk is.

Zonnepanelen
Eén van die manieren is het samen inkopen van zonnepanelen en de energie, die overblijft, zonder winstoogmerk te verkopen. De opbrengst kan vervolgens geïnvesteerd worden in de coöperatie met bijvoorbeeld de installatie van nieuwe warmtepompen of de aanschaf van nieuwe zonnepanelen.
Een regionaal energiefonds wil geld beschikbaar stellen voor het starten van een energiecoöperatie als er honderd tot tweehonderd mensen meedoen. Uit een rondje door de wijk van initiatiefnemer Koen Bruning bleek veel belangstelling. Ook is er contact geweest met een aantal enthousiaste Kamper ondernemers.

Bijeenkomst
Alle inwoners van Kampen, en die van Brunnepe in het bijzonder, zijn maandagavond 14 november vanaf zeven uur welkom in ’t Ukien aan de Korteweg. Hier zullen de initiatiefnemers meer vertellen over hun idee voor een energiecoöperatie en kan iedereenvragen stellen. Tevens zullen andere organisaties informatie geven over het verlagen van de energiekosten door bijvoorbeeld hulp bij isoleren of het uitdelen van LED- of spaarlampen.
Brunnepe heeft de kans om de rest van de gemeente Kampen te laten zien hoe je samen met andere organisaties en bedrijven eigen energie kunt opwekken. En de energiekosten, die men elke maand kwijt is, omlaag te brengen. Het enthousiasme is sinds maart niet afgenomen.

Zie ook:
Samen als inwoners pact tegen energiearmoede starten (De Brug)
Wat te doen met de energiecompensatie? (Trouw)
Uitsluiting studenten voor energietoeslag onterecht volgens rechtbank (KN)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x