Restauratie Zalker molen De Valk verloopt voorspoedig

Restauratie Zalker molen De Valk verloopt voorspoedig

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Verroeste molenwiekroeden binnen een week vernieuwd

De koren- en pelmolen in Zalk maalt al even niet meer. De wieken waren in stilstand gezet nadat een wanddiktemeting in 2018 al uitwees dat ze aan vervanging toe waren. Samen met een houten “hekwerk” met eventueel een zeil erop, vormen twee metalen roeden vier wieken. Vorige week maandag zijn de verroeste roeden verwijderd en vrijdags konden er al twee nieuwe in de askop gestoken worden.

Molenroeden
De gemeente besloot als eigenaar tot restauratie van molen De Valk (anno 1860). Ze krijgt voor de kosten van ruim 137.000 euro een provinciale bijdrage van bijna 98.000 euro. Molenmakerij Vaags-Wesseldijk uit Lochem neemt de restauratie voor haar rekening. In alle vroegte haalden twee medewerkers van de Meester Molenmakers uit de Achterhoek (anno 1904) haalden de verroeste roeden uit de askop en controleerden meteen dat onderdeel op roestvorming.
De roeden, van ruim 22m lang en 1300kg zwaar, werden naast de molen gelegd om afgevoerd te worden als oud ijzer. De opbrengst mogen de vier vrijwillige molenaars, waaronder twee leerlingen, zelf houden. Gerrit Boom (81) nam bijna veertig jaar geleden het initiatief om de molen weer te gebruiken waarvoor die gebouwd is. Van de jaren vijftig tot tachtig van de vorige eeuw is De Valk ingezet als opslag- en productieruimte voor de fouragehandel van familie Van Beekhuizen, de laatste molenaar.

Een duimpje naar de kraanmachinist en een duimpje door een roestgat van de oude molenroeden.

Restauratie
De nieuwe roeden zijn gemaakt van cortenstaal in de werkplaats van Vaags-Wesseldijk te Lochem. Op dat staal ontstaat na verloop van tijd een dikke roestlaag die een beschermende functie heeft. Na verwijdering op maandag werden met zwaar transport op vrijdag al de nieuwe roeden gebracht en meteen in de askop gestoken. Daarmee zou De Valk weer zestig tot zeventig jaar vooruit moeten kunnen.
In de jaren tachtig was de molen voor het laatst gerestaureerd waarbij het gevlucht, het riet, de staartconstructie en de stelling zijn opgeknapt. Nu zijn de wieken vervangen, de kozijnen van de raampjes vernieuwd en het rietdek wordt nog bijgevuld. De schuren rondom de molen zijn bij de vorige restauratie afgebroken en het plein, dat toen ontstond, zien de molenaars graag fraaier ingericht. De molen oogt na een week met een kaal hoofd weer fraai.

Zie ook:
Nationale Molendag krijgt koninklijk tintje (2018)
Regen deert rommelmarkt in Zalk niet (2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x