Wethouder geeft startsein Week van Mooi Schoon

Wethouder geeft startsein Week van Mooi Schoon

Nieuws 0 Comment

Leerlingen Oranjeschool in Zalk de straat op tegen zwerfvuil

In het kader van het jaarlijks opschoonevenement Week van Mooi Schoon gingen leerlingen van de protestants-christelijke basisschool in Zalk woensdagmorgen de straat op. Gewapend met prikstok en vuilniszakken gingen ze de strijd aan met zwerfafval. Wethouder Van der Sluis moedigde ze aan en daarmee werd de Week van Mooi Schoon gestart.

ROVA
De actieweek valt onder het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon dat een gezamenlijk initiatief is van afvalverwerker ROVA en achttien gemeenten binnen haar werkgebied. Gemeente Kampen doet alleen mee aan de Week van Mooi Schoon. Zij is aandeelhouder van ROVA maar heeft een eigen reinigingsdienst. Kampen doet wel tevens mee aan de Groentour van ROVA en aan onderdelen uit het landelijke programma Nederland Schoon.
Aan de Week van Mooi Schoon doen dit jaar zo’n 10.000 leerlingen mee. Eerder waren dat er 15.000 – het getal dat nog op de actiebussen staat. Twee grote bestelbussen stonden woensdagmorgen bij de Oranjeschool, vol met grijpers en vuilniszakken. Binnen vertelde BOR-wethouder Van der Sluis aan de leerlingen de achterliggende bedoeling waarna ze allemaal gereedschap kregen om het zwerfvuil te verzamelen.
Om niet weer alleen voor groep 3/4 van juffrouw Rianne een activiteit te hebben, mocht groep 5/6 van meneer Arthur ook meedoen. De straten van het dorp werden verdeeld over de kinderen. Van der Sluis gaf buiten het startsein met de woorden: ”Zoekers klaar? Zoeken maar!”

Wethouder Van der Sluis geeft het startsein voor het zoeken naar zwerfafval.

Mooi Schoon
In Kampen doen er tien scholen mee aan de Week van Mooi Schoon waarvan de laatste twee scholen op vrijdagmorgen en -middag. De actieweek wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd. Gemeenten binnen het werkgebied van ROVA kunnen daarnaast meedoen aan het programma Mooi Schoon dat het hele jaar doorloopt. Inwoners kunnen een eigen ’CleanTeam’ opzetten en krijgen dan van ROVA de benodigde materialen en een ’toolkit’. Die bevat onder andere handkarren voor afvalinzameling, zwerfvuilgrijpers, petjes, een stempel voor bezoekers die schoon gedrag vertonen, posters voor omwonenden en een zwerfvuilstofzuiger.
Via voorlichting, educatie en extra aanpak wordt getracht zwerfvuil te voorkomen. Op 23 maart jl. werd de landelijke Opschoondag gehouden vanuit Nederland Schoon. Deze week staat Mooi Schoon centraal. Dat is een zelfstandig, regionaal project onder de vlag van ROVA met aandacht voor het opsporen en opruimen van (zwerf)afval.
Dat opsporen lieten de kinderen van de Oranjeschool in Zalk zich geen twee keer zeggen. Zelfs de aansporing ”kijk vooral naar beneden en onder struiken” leek niet nodig. Zalk is een vrij schoon dorp maar de kinderen lieten zien dat het nog schoner kan.

Leerlingen van de Oranjeschool in Zalk voor de actiebus van de Week van Mooi Schoon.

Zie ook:
Eigen groenbeheer biedt toekomst voor MFD Zalk

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x