Prentenboek 2019 muzikaal verbeeld bij ’het Visnet’

Prentenboek 2019 muzikaal verbeeld bij ’het Visnet’

Kunst, Nieuws 0 Comment

Quintus geeft op basisscholen creatieve draai aan Nationale Voorleesdagen

De gymzaal van basisschool ’het Visnet’ in Grafhorst is multifunctioneel. De dag nadat de ruimte was omgetoverd tot ontbijtlokaal, werd het een speellokaal. Spelen met muziekinstrumenten wel te verstaan. Of wat daarvoor door moest gaan. Vanuit Quintus had Annet van der Veen een muziekworkshop georganiseerd waarin het verhaal werd uitgebeeld. Daarmee gaat ze tijdens de Nationale Voorleesdagen naar meer Kamper scholen.

Prentenboek van het Jaar
‘Een huis voor Harry’, geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers en uitgegeven bij Querido, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Timmers begon op zijn twaalfde strips te tekenen. Na zijn studies publiciteit en grafische vormgeving illustreerde hij voor verschillende bladen en prentenboeken.
Tijdens de Nationale Voorleesdagen, die nog duren tot en met twee februari, staat het prentenboek over Harry centraal. De dikke kater met het kleine hartje gaat liever niet naar buiten – binnen is het veiliger. Totdat Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?

Allerlei attributen worden ingezet om passende geluiden te produceren.

Nationale Voorleesdagen
Rondom de Nationale Voorleesdagen worden diverse activiteiten georganiseerd en materialen verspreid. Bij het prentenboek wordt Harry meegeleverd als voorleesknuffeltje. Meneer van Rees liet hem meespelen bij het voorleesontbijt. Bibliotheek Kampen organiseert de lokale invulling van de landelijke voorleesweek.
De bieb maakt geen gebruik maken van een theatervoorstelling. Evenals vorig jaar (zie onderaan) vroeg de bieb aan Quintus om een muziekworkshop te geven aan de leerlingen van groep 1 en 2. Deze initiatieven gaan uit van ’Kunst en Kind Kampen’, een netwerk van basisscholen en cultuuraanbieders dat financieel mede mogelijk wordt gemaakt door gemeente en provincie.

Muziekworkshop van Quintus
Annet van der Veen had het verhaal over Harry omgezet in een creatief klankspel. Allereerst zong ze met de kinderen. Op de bekende melodie van ”In Holland staat een huis” klonk het nu ”Harry zoekt een huis”. Daarna kwamen blikken en trommelstokken tevoorschijn maar ook toeters en bellen om het verkeer uit te beelden tijdens de zoektocht van Harry.
De goede toeschouwer kan zien dat er de nodige voorbereiding in zit. Van Veen geeft de workshop dit jaar bij twaalf schoolklassen en zeven kinderdagverblijven. Spelend op haar gitaar sloot ze het muzikale kinderspektakel bij ’het Visnet’ af met de uitroep: ”Dit was het weer jongens en meisjes. Dag allemaal!”

Samen met de kinderen wordt "Harry zoekt een huis" gezongen.

Eerder nieuws van School met de Bijbel ’het Visnet’:
Meneer van Rees leest voor (jan. 2019)
Nieuw logo onthuld en geld ingezameld (maart 2018)
Taal centraal (feb. 2018)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top