Na geslaagd verblijf in Lübeck weer huiswaarts

Na geslaagd verblijf in Lübeck weer huiswaarts

Hanze, Nieuws 0 Comment

 

Eerste helft terugreis Kamper Kogge verloopt goed

Vorig weekeinde behoorde de Kamper Kogge samen met de Lisa von Lübeck tot de prominente gasten op het Hanzefestival in de Noordduitse Hanzestad Lübeck. Donderdagnamiddag was de Kamper Kogge aangekomen en de dagen erop heeft het schip en haar bemanning volop in de aandacht gestaan. Maandagmorgen 23 mei zijn ze weer huiswaarts gekeerd en vrijdagmorgen 27 mei bereikten ze Skagen, de noordelijkste stad van Denemarken. Daarmee is het eerste doel van de terugreis behaald.

kade Lübeck

Van beelden die KampenOnline heeft ontvangen, heeft de videoredactie een sfeervolle onthaastvideo gemaakt. Zo kalmpjes als deze momentopnames zijn, zo bar was de heenreis waarbij uiteindelijk ook niet om Denemarken heen gevaren kon worden (zie onderaan). Met veel inzet en doorvaren in ploegendienst bereikte het team van de heenreis toch op tijd Lübeck, een voormalige grensstad met Oost-Duitsland en een Hanzestad die een eeuw eerder in de annalen voorkomt dan Kampen. Hartelijk ontvangen door een orgelman op de kade en het zusterschip Lisa aan de kade (zie onderaan), volgde een gastvrij weekeinde en droeg het team van de heenreis de helmstok over aan de koggerikken die terugvaren.

kade Lübeck

Gedurende het gehele verblijf aan de kade van Lübeck, heeft de bemanning van de Kamper Kogge mogen genieten van de gastvrijheid van zusterschip Lisa. Naast twee kraaiennesten, twee zeilen en twee dieselmotoren, had de Lisa ook twee bierpompen aan boord en werd er elke avond samen een Schnaps gedronken. Maar de koggerikken schoven ook elke morgen bij het ontbijt aan in de eetzaal van de Lisa. Deze grote replica van een Hanzeschip is tussen 1999 en 2004 gebouwd op initiatief van, en bekostigd door, een particulier en de naamgever van het schip, Lisa Dräger. De krasse bootsman is 88 jaar en één van de schippers is 75 lentes jong. Zoals de Kamper Kogge het paradepaardje van Kampen is, zo is de Lisa dat voor Lübeck.

Lisa von Lübeck

Harry Post vormt de constante factor in de bemensing van de kogge door zowel heen als terug mee te varen. In Lübeck vertelde hij dat, ondanks de tegenvallers op de heenreis, ”de neuzen toch snel weer dezelfde kant uit stonden.” Daarnaast lichtte hij toe dat “de hoge golven nog dagen in de zee kunnen blijven bij een verkeerde wind”. Schipper en scheepskok Jackie van den Bosch, die ook de gehele vorige Ommelandvaartspoging heeft meegemaakt, zag niet op tegen de terugreis, evenmin als Annemijn Wijngaard, die op de kade van het zonnetje genoot terwijl ze koggesouvenirs verkocht. Zij ging in 2008 al met de Kogge mee naar Rostock. De overige bemanningsleden zijn:
•    Tiemen Jan van Dijk (tweede schipper)
•    Jan Pol (bootsman)
•    Peter Wijngaard (navigator)
•    Henk Kamans (machinist)
•    Nicole Jager, Martin Mannak,  Johan van Heerde, Joop Bouman en André Hornis van Dijk (bemanningsleden)

Lisa von Lübeck

Het eerste doel van schipper Van den Bosch vorig weekeinde was het bereiken van Skagen en dat is gelukt. De golfslag op open zee loog er weer niet om maar de opmerking van tweede schipper Van Dijk illustreerden de goede stemming aan boord: “De Zwarte Dame danste vrolijk op de twee meter hoge golven”. Bij het Deense havenstadje Grenaa, de laatste halte voor Skagen, hadden ze na zeven uur varen wel even aangemeerd om in de luwte bij te komen. Na Skagen wil de Kamper Kogge langs de Jammerbocht over de Noordzee richting Thyboron, en verder zuidwaarts, varen. Met weersvoorspellingen zijn redelijk gunstig en de terugploeg is vol goede moed om de Ommelandvaart te laten slagen.

Annemijn

In Lübeck hebben de koggerikken zich op kunnen laden voor de terugreis en nadat het festival zondagnamiddag met een grote zangmanifestatie in het oude centrum werd afgesloten, verhuisden de Kamper Kogge en de Lisa von Lübeck naar de andere kant van de haven. Van de kade met monumentale havengebouwen, die jaren geleden op het nippertje gered werden van sloop, naar de kade waar nog oude havenkranen staan die Kampen ontbeert. Diverse vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge waren vorig weekeinde nog komen kijken waaronder PR-vrouw Minke Schuthof. Jan van Werven en zijn vrouw waren vanaf donderdag komen helpen en trokken verder naar de UCRA, de Pommern Kogge, in Ueckermünde. Als laatste groet kwam een moeder afscheid nemen met haar zoontje die het hele weekeinde niet van de kogge af te slaan was.

kade Lübeck

Zie ook:
HanseKulturFestival in Lübeck
Ommelandvaart 2016
Kamper Kogge

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x