Naamdag kerkheilige St. Corona (video)

Naamdag kerkheilige St. Corona (video)

Achtergrond, Kerk, Nieuws, Video 0 Comment

Coronavirus dankt naam aan vorm

Op de heiligenkalender prijkt vandaag, 14 mei, de naam van de onbekende St. Corona. Inmiddels is haar naam onlosmakelijk verbonden aan het virus dat de wereld in een crisis stort door de maatregelen om het nieuwe virus te overwinnen. In de 2e eeuw stierf de 16-jarige Corona de marteldood toen ze het opnam voor een terechtgestelde Romeinse soldaat. Als heilige wordt ze geprezen om haar standvastigheid in het geloof.

Martelares
In deze dagen dat het nieuws gedomineerd wordt door het coronavirus, zou je bijna vergeten dat Corona een naam is die zestien vrouwen in Nederland dragen. In 161 of 287 n.Chr. kreeg een meisje, dat geboren werd in Syrië of Egypte, die naam. Zestien jaar later was ze getuige van de wrede terechtstelling van Victor, een Romeinse soldaat die om zijn christelijk geloof werd gemarteld en gedood.
Corona, vrouw of dochter van Victor, troostte hem, bad voor hem en moedigde hem aan vol te houden. Toen ze haar geloof beleed, werd ook zij het slachtoffer van de christenvervolging. Volgens de overlevering werd ze aan twee met touwen neergebogen palmbomen vastgemaakt, touwen die vervolgens werden losgekapt waardoor ze door de terugverende bomen uit elkaar werd gescheurd.

Verering
St. Corona wordt voornamelijk aanbeden in Oostenrijk en Oost-Beieren. Deze gebieden kennen verschillende bedevaartsoorden rond haar cultus. De Rooms-Katholieke Kerk viert haar feestdag, samen met die van St. Victor, op 14 mei en de Oosters-Orthodoxe Kerk viert haar naamdag op 24 november.
Haar relikwieën zijn wijd verspreid. Keizer Otto III bracht na zijn keizerskroning in 996 relikwieën van de heilige Corona naar Aken, waar ze in de kathedraal worden bewaard. In de 14e eeuw bracht keizer Karel IV relikwieën naar Praag.
Ze wordt vooral vereerd vanwege haar standvastigheid in het geloof en daarnaast wordt ze geassocieerd met geldzaken als gokken en schatzoeken vanwege haar naam. Voorheen droegen munten vaak de kroon van de heerser. De Oostenrijkse munteenheid was tot 1924 de Corona.

Onder een elektronenmicroscoop zie je de uitsteeksels met een bolletje erop waaraan het nieuwe virus zijn naam corona dankt.

Virusnaam
In maart 2020 stelde het RK bisdom Raleigh voor om St. Corona in te roepen ter ondersteuning van de wereldeconomie tijdens de coronaviruspandemie. Daardoor staat de martelares nu in verband met epidemieën. In het Oostenrijkse St. Corona am Wechsel werd ze overigens al in de 16e eeuw aangeroepen bij vee-epidemieën.
Meebewegend met de tijd is het niet ongebruikelijk dat heiligen zich soms bedienen van nieuwe patronen. Vanuit de overtuiging dat de kracht van gebed kan sterken en bijdragen aan ‘groepsimmuniteit’, riep paus Franciscus vandaag, 14 mei, ook op tot gebed.
Het nieuwe virus dankt zijn naam corona (Latijn voor kroon) aan de uitsteeksels met een bolletje erop die je ziet onder een elektronenmicroscoop. Op 11 februari gaf de WHO de nieuwe, onbekende virale ziekte de naam COVID-19, samengesteld uit coronavirus disease (coronavirusziekte) plus jaartal van ontdekking.

Zie ook:
Eerste besmetting in Kampen (video)
Coronavirus in rioolwater
Nocoronabankje in Groene Hart

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x