Beleef de nacht met cultuurZIEN en GroenLinks (video)

Beleef de nacht met cultuurZIEN en GroenLinks (video)

Gemeente, Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Gemeente dooft ook licht voor Nacht van de Nacht

Dit weekeinde wordt weer aandacht gevraagd voor de lichtvervuiling op aarde. Nederland is één van de ”lichtste landen ter wereld” volgens de campagne. Driekwart van de bevolking zou vinden dat reclame- en kantoorverlichting (buiten) na 12 uur ’s nachts uit mag. cultuurZIEN en GroenLinks nodigen iedereen uit om het donker te ervaren op 26 oktober. De gemeente doet (figuurlijk) een duit in het zakje.

Stadswandeling
In de nacht dat de klok weer een uur achteruit gezet wordt, organiseert cultuurZIEN een stadswandeling door Kampen. Terwijl de duisternis over de stad daalt, kan men tijdens de wandeling genieten van de binnenstad in het donker. Tegelijkertijd kan men zich verwonderen over de aanlichting van sommige monumenten.

De wandeling start zaterdagavond 26 oktober om half acht op het Ouderaadhuisplein (Koeplein). Bij regen wordt er verzameld onder de Nieuwe Toren. De deelnamekosten bedragen €7,50 per persoon. Carin Koopman zal over de zwarte(re) bladzijden uit de Kamper geschiedenis vertellen. Verhalen over heksen, moorden, spoken, watersnood en onbegrepen natuurverschijnselen.

De aanschijnverlichting van de Koornmarktpoort zal ook even doven.

Sterren kijken
Onder deskundige leiding kan men sterren bewonderen door een telescoop tijdens een avondwandeling met GroenLinks. Zaterdagavond staat er om acht uur koffie en thee klaar onder de historische Cellebroederspoort. De wandeling, waarbij men het donker kan ervaren en waaraan geen kosten zijn verbonden, duurt ongeveer anderhalf uur.

Ze voert door het Groene Hart. De sterrenhemel kan bekeken worden door een speciale telescoop inclusief uitleg welke sterren te zien zijn. Tijdens de Nacht van de Nacht worden in Nederland honderden activiteiten georganiseerd. Overal wordt stilgestaan bij het belang van een écht donkere nacht – voor mens, dier en plant.

Mag het licht uit
Gemeente Kampen gaat zeer bescheiden in op het verzoek om het licht te doven. Tussen acht en tien uur zal de fietspadverlichting aan de Balgweg (Kampereiland) doven als ook de aanschijnverlichting van de Koornmarktpoort en van ‘Keteldiep’, het pand aan de IJsselkade 86.

Lichtvervuiling is een aandachtspunt van het college, laat de gemeente weten die zich voor de vijfde keer aansluit bij Nacht van de Nacht. De verkeers- en sociale veiligheid wordt uitdrukkelijk meegewogen bij de locatiekeuze waar het licht even uitgaat. Het carillon ondersteunt de actie. De beiaardier speelt ‘Mag het licht uit’ van ‘De Dijk’ wanneer de verlichting tijdelijk dooft.

Komeet aan de sterrenhemel.

Wintertijd
Wethouder Irma van der Sloot (Duurzaamheid) onderstreept het belang van de Nacht van de Nacht: ”Het gaat erom een signaal af te geven en we hopen op bewustwording. Voor onze gemeente betekent dit bewuster kijken naar verlichte gemeentelijke objecten en terughoudendheid met verlichting van wegen in bijvoorbeeld het buitengebied.”

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties, jaarlijks in de nacht dat de klok overgaat op de wintertijd. Bedrijven en gemeenten in Nederland doven verlichting van gebouwen en reclame met als doel de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te geven aan lichthinder.


Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x