Meneer van Rees leest voor

Meneer van Rees leest voor

Nieuws 0 Comment

SmdB ’het Visnet’ organiseert ontbijt als start voor Nationale Voorleesdagen

In Grafhorst was de gymzaal van de basisschool vanochtend omgetoverd tot ontbijtzaal. In navolging van prinses Laurentien in Amsterdam, las directeur Erik van Rees voor aan de leerlingen van ”zijn” School met de Bijbel ’het Visnet’. Daarna volgde een smakelijk ontbijt. Zo kregen de jongste groepen zowel het belang van lezen als een goed ontbijt mee. Het hele land at en las mee.

Harry
Centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen, die duren tot en met twee februari, staat ’Een huis voor Harry’. Geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers was dit boek door een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen uitgekozen als Prentenboek van het Jaar 2019. Het boek gaat over de kat Harry, die op een dag verdwaalt en de hulp van vrienden inroept om weer thuis te komen. In het hele land lezen lokaal en nationaal bekende en minder bekende Nederlanders voor. Vorig jaar deden veel leden van het college van B&W mee en kwam toenmalig wethouder Spaan naar Grafhorst (zie onderaan).
Na lied en gebed werd bekend gemaakt dat dit jaar directeur Van Rees voor zou lezen. Hij bekende achteraf het toch wel spannend te vinden want hij had sinds zijn stage niet meer voorgelezen. Hij leefde zich goed in en de kinderen hingen aan zijn lippen.

Campagne
Als eigen invulling had voorleescoördinator Corine vijf prullenbakjes gemaakt. Zo werd een beetje spanning opgebouwd want wat zou daarin zitten? Uiteindelijk kwam Harry eruit want de scholen hadden naast de prentenboeken ook een speelgoedmuisje erbij gekregen.
De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een initiatief van Stichting Lezen. Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek verzorgt de organisatie. Doel van de jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. Voor wie zelf al een beetje lezen kon, stond er een grote bak met leenboeken van de Bibliotheek Kampen.

Bibliotheek Kampen had een aantal boeken beschikbaar gesteld om te lexzen.

Duurzaam
Aan het voorleesontbijt in Grafhorst was ook een duurzaam element meegegeven. Voor het eerst waren de kinderen van ’het Visnet’ gevraagd om eigen bord en bestek mee te nemen. Daarnaast, vertelde Corine, had de school ”250 kleurige hardplastic bekers bij Ikea gekocht” waarmee wegwerpmateriaal niet meer nodig was. Na afloop namen de kinderen alles weer mee waardoor er geen speciale afwas nodig was maar het eetgerei mee kon met de afwas thuis.
Na de Voorleesdagen voor de groepen 1 en 2 volgt de Poëzieweek voor de oudere groepen. Van Rees bevordert graag de creativiteit van zijn leerlingen, vertelde hij, en wil ”naast de tablet ook de leesvaardigheid op peil houden”. Eind goed al goed? Jazekers, Harry is weer thuis.

Zie ook:
Wethouder Spaan leest schoolleerlingen Grafhorst voor bij ontbijt (jan. 2018)
Wethouder Spijkerman leest leerlingen Villa Nova in Onderdijks voor (jan. 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x