Kampen en IJsselmuiden verrijkt met haagbeuken en fruitbomen

Kampen en IJsselmuiden verrijkt met haagbeuken en fruitbomen

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Nationale Boomfeestdag gevierd met aanplant en activiteiten

Vanwege de verkiezingen schoof de Nationale Boomplantdag, sinds 1980 officieel Boomfeestdag geheten, een week op. Afgelopen woensdag hebben kinderen in IJsselmuiden enkele haagbeuken geplant en er werden fruitbomen geplant op de Natuurspeelplaats. Het landelijk thema verbinden kwam voor de kinderen daar tot uiting in activiteiten en spel.

Dit jaar was voor het thema bomen verbinden gekozen omdat het 25 jaar geleden is dat het Verdrag van Maastricht werd gesloten. Wim Kok, destijds minister van Financiën, tekende namens Nederland en plantte toen de Verdragsboom (Treaty Tree). Het thema van dit jaar verwees ook naar de partnersteden waarmee veel gemeenten zijn verbonden, zoals Kampen een stedenband kent met Soest en Meinerzhagen (Duitsland), Papa (Hongarije) en Eilat (Israël). Gemeente Kampen deed afgelopen woensdag mee aan de Nationale Boomfeestdag door het planten van twaalf haagbeuken aan de Rondweg in IJsselmuiden. Wethouder Ekker keek toe hoe leerlingen van basisschool De IJsselster deze klus voortvarend ter hand namen en tevens een informatiekoker in de grond stopten.

De handne uit de mouwen tijdens Nationale Boomfeestdag op de Natuurspeelplaats in Kampen.

Natuurspeelplaats
Naast kinderboerderij Cantecleer was het een drukte van belang op de Natuurspeelplaats waar kinderen zaadbollen konden maken voor vogels en bloembommetjes om onderweg naar huis in de bermen te gooien ter verrijking van de bermnatuur. De combinatie met een ritje op de ponykar of een bezoek aan de kinderboerderij gaf een mooie belevingsmix van natuur en dieren. Vorig jaar waren er hoogstambomen geplant in wat feitelijk al een mini-voedselbos wordt op de Natuurspeelplaats. Dit jaar zijn er op Nationale Boomfeestdag fruitbomen geplant naast het moestuintje achteraan op de Natuurspeelplaats. De intentie is om deze fruitbomen in de toekomst naar een Voedselbos in het Stadspark te verhuizen. Van enkele reeds aanwezige fruitbomen, op de plaats waar kinderen volop de natuur beleven en in rust spelen, zijn al pruimen en bessen geoogst. De kinderen hebben er zelf jam van gemaakt waarmee de Boomplantdag voor hen met een confrontatie eindigde: Bij de productie van jam wordt wel erg veel suiker toegevoegd.

Martin Ekker bij de leerlingen en een koker die bij de aangeplante bomen wordt achtergelaten.

Zie ook:
Boomfeestdag 2017
Bomen op dak A2-tunnel Maastricht

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top