Nationale Boomfeestdag levert bijdrage aan groenstructuur Trekvaart

Nationale Boomfeestdag levert bijdrage aan groenstructuur Trekvaart

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Leerlingen ’De Groenling’ planten populieren en bosplantsoen voor nieuwe beleving

Onder een feestelijk zonnetje is Nationale Boomfeestdag vanochtend van start gegaan. Aan de Trekvaart in IJsselmuiden zijn drie nieuwe bomen geplant en is het bosplantsoen ”doorgeplant”. Er wordt nog een pad aangelegd om het bos straks te kunnen ”beleven”. Op de Natuurspeelplaats in Kampen wordt vanmiddag de eerste boom van het Voedselbos geplant.

Belevingsbos
Vorig jaar was wethouder Martin Ekker behulpzaam in IJsselmuiden bij het planten van enkele haagbeuken (zie onderaan). Dit jaar was het de beurt aan zijn opvolger Marieke Spijkerman om samen met schoolleerlingen enkele populieren te planten langs de Trekvaart in IJsselmuiden. De Trekvaartzone behoort tot de groenstructuur van IJsselmuiden. Leerlingen van basisschool ’De Groenling’ hielpen eerst mee met het planten van drie populieren. Daarna trokken het bos in om kleine bomen aan te planten, waaronder eiken, hazelaars, wilgen en elzen. Afgelopen week hadden ze al veel afval en plastic in de omgeving al opgeruimd. Er wordt nog een betonnen pad aangelegd om door het bos te kunnen lopen. Aan de andere kant wonen cliënten van Philadelphia die zo ook het bos kunnen ”beleven” qua zien, ruiken en voelen.

De leerlingen trekken het bos voor plantsoenaanplant.

Boomplantdag
Waar vorig jaar op de Natuurspeelplaats in het Stadspark van Kampen fruitbomen zijn geplaatst (zie onderaan), wordt nu feestelijk de eerste boom geplant voor het aanstaande Voedselbos (zie onderaan). Sinds 1980 wordt gesproken over de Nationale Boomfeestdag. Daarvoor werd gesproken over Nationale Boomplantdag. Wethouder Spijkerman vertelde de Groenlingleerlingen dat die dag in 1919 voor het eerst is gevierd. Stichting Nationale Boomfeestdag heeft als doelstelling de oudere basisschoolleerlingen in hun directe leefomgeving kennis en respect bij te brengen voor bomen, die een belangrijk element vormen in de natuur. De stichting beoogt dat zij dit vervolgens overbrengen op de volwassenen in hun omgeving én dat ze zich daadwerkelijk gaan inzetten voor behoud en bescherming van bomen en natuur. Marieke Spijkerman vertelde de kinderen ook een klein, persoonlijk jeugdtrauma. In de vijfde klas van de lagere school was Marieke uitverkoren om een boom te mogen planten. Maar die dag was ze ziek!

De koker die bij de nieuw aangeplante bomen wordt achtergelaten.

Zie ook:
Kampen en IJsselmuiden verrijkt met haagbeuken en fruitbomen (maart 2017)
Hanjo’s Voedselbos mag er komen (nov. 2017)
Help het Voedselbos met de Rabobank Clubkas Campagne (feb. 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x