Nationale Boomfeestdag 2019 in Kampen tersluiks gevierd

Nationale Boomfeestdag 2019 in Kampen tersluiks gevierd

Natuur, Nieuws 0 Comment

Leerlingen Onderdijks planten laatste bomen nieuwe boomgaard

Beide basisscholen in het Onderdijks hebben gisteren op Nationale Boomfeestdag enkele bomen geplant in de buurt van het Reevediep. Wethouder Jan Peter van der Sluis hielp mee als ook een gemeentelijk hovenier. Langs de nieuwe dijk van het Reevediep bij de splitsing Venedijk Noord/De Chalmotweg is een nieuwe boomgaard verrezen met notenbomen.

Boomplantdag
Om basisschoolleerlingen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen, wordt al sinds 1957 Nationale Boomplantdag gevierd. Vanaf 1980 wordt gesproken over Nationale Boomfeestdag en vanaf dit jaar wordt dat op de tweede woensdag van maart gevierd. De derde woensdag ligt mooier tegen het begin van de lente aan maar gaf de afgelopen jaren teveel conflicten met verkiezingsdagen.
Dan zijn politici en hoogwaardigheidsbekleders veelal verhinderd terwijl zij juist de kinderen vaak meehelpen met het planten van nieuwe bomen. Zo ook in Kampen. Na Martin Ekker en Marieke Spijkerman in voorgaande jaren (zie onderaan) was het dit jaar de beurt aan Jan Peter van der Sluis. Hij meldde zich bij Villa Nova waar de leerlingen eerst een uurtje les hadden gehad van de tuinman van de gemeente.

Boomgaard
Aan de voet van de noordelijke dijk langs het Reevediep is de afgelopen weken een nieuwe boomgaard aangeplant met zestig notenbomen. Leerlingen van Villa Nova en Het Stroomdal hebben er nog negen bijgeplant. Onder toeziend oog van wethouder Van der Sluis maar buiten het zicht van pers of belangstellenden – in tegenstelling tot vorige jaren. Wel kwamen Niels Jeurink (raadslid GL) en Irma van der Sloot een kijkje nemen. Laatstgenoemde kwam in een dubbelrol van wethouder en moeder omdat haar dochter één van de driftig gravende leerlingen was.
De boomgaard maakt deel uit van het inrichtingsplan voor het Reevediep. Diens opdrachtgever Isala Delta maakt de boomplantactie mede mogelijk en voert het gehele project uit. Meer activitieten in het kader van Nationale Boomfeestdag vonden er niet plaats in Kampen.

Wethouder Jan Peter van der Sluis assisteert de leerlingen bij de aanplant van de notenbomen.

Walnotenbomen
De locatie was gekozen in overleg met het project Ruimte voor de River. De keuze voor de walnoot (officieel okkernoot geheten) was niet vreemd want deze fruitboom wordt vaak in tuinen en parken aangeplant. Oorspronkelijk komt de Juglans Regia uit Zuidoost-Europa en midden-Azië maar komt in Nederland veel voor in bossen en struikgewassen. Het kan wel tot tien jaar duren voordat de boom vrucht gaat dragen.
Daarmee sluit de boomgaard aan op de omgeving van het Reevediep. Vandaag wordt die officieel geopend door de koning. Rondom de nieuwe waterweg is veel nieuwe natuur aangeplant dat ook zijn tijd nodig zal hebben om tot wasdom te komen. Naast de kap van honderden bomen elders in de gemeente (zie onderaan) zijn er vandaag op Nationale Boomfeestdag ook bijna zeventig nieuwe geplant.

Zie ook:
Nationale Boomfeestdag levert bijdrage aan groenstructuur Trekvaart (2018)
Kampen en IJsselmuiden verrijkt met haagbeuken en fruitbomen (2017)
Bomenkap in gemeente Kampen

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top