Wethouder Spaan leest schoolleerlingen Grafhorst voor bij ontbijt

Wethouder Spaan leest schoolleerlingen Grafhorst voor bij ontbijt

Nieuws 0 Comment

Bibliotheek organiseert activiteiten tijdens Nationale Voorleesdagen 2018

Leerlingen van School met de Bijbel ’Het Visnet’ hadden vanmorgen om drie redenen een bijzonder ontbijt. Groep 1 en 2 ontbeten op school, er werd een verhaal voor gelezen en dat deed een ”meneer van de gemeente”. Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen gestart. Wethouder Spaan kwam naar Grafhorst om voor te lezen uit het winnende prentenboek ’Sst! De tijger slaapt’. Daaruit werd ook voorgelezen bij een ontbijt in de Stadskazerne, georganiseerd door BoekStart. En de bibliotheek organiseert nog meer.

De Nationale Voorleesdagen 2018
Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, bezorgt veel leesplezier en vergroot de woordenschat. Voor baby’s, peuters en kleuters worden van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari De Nationale Voorleesdagen gehouden. Veel scholen en bibliotheken doen daaraan mee. Burgemeester Koelewijn kwam vanochtend naar Openbare Basisschool Wonderwijs in IJsselmuiden om voor te lezen. Even verderop in Grafhorst was de gymzaal van ’Het Visnet’ omgebouwd tot ontbijtzaal met een feestelijk aangeklede bureaustoel voor de meneer die kwam voorlezen. In Kampen is morgen wethouder Spijkerman aan de beurt om voor te lezen.

Wethouder Spaan leest voor tijdens de Nationale Voorleesdagen 2018.

’Sst! De tijger slaapt’
Elk jaar kiest een vakjury van bibliothecarissen de Prentenboeken TopTien. Daaruit wordt vervolgens het Prentenboek van het Jaar gekozen. Dit jaar is die eer te beurt gevallen aan ’Ssst! De tijger slaapt’ van de hand van Britta Teckenturp. Daarin speelt een tijger de hoofdrol die rustig slaapt maar wel in de weg ligt. Zo’n gevaarlijk dier maak je natuurlijk niet wakker. Gelukkig komt Kikker op het idee om met een ballon over de tijger heen te zweven. Wethouder Spaan had het boek meegenomen en las eruit voor. De kinderen moesten stil blijven om de tijger niet wakker te maken! Spaan riep af en toe de hulp van de kinderen in om bijvoorbeeld de ballonnen over de tijger heen te blazen en een slaapliedje te zingen. Zo’n 63 leerlingen luisterden ademloos toe.

Kinderen van School met de Bijbel 'Het Visnet' in Grafhorst luisteren stil naar de "meneer van de gemeente".

Verhalen en gedichten
School met de Bijbel ’Het Visnet’ zet zich actief in om lezen op jonge leeftijd te stimuleren. Er is veel geïnvesteerd in (kinder)boeken en sinds enkele jaren zijn er twee leescoördinatoren aangesteld. Corine van der Hoek is één van hen. Zij vertelt dat de Voorleesdagen op groep 1 en 2 zijn gericht. Voor groep 3 tot 8 volgt later de Gedichtenmaand, die ze bij ’Het Visnet’ vervroegen en gelijk trekken aan de Poëzieweek. OBS Wonderwijs richtte zich vanochtend met groep 1 tot 3 op de Voorleesdagen die bij hen afgetrapt werden door de burgemeester. Op de Facebookpagina van de Voorleesdagen stromen de berichten uit het hele land binnen over bekende en minder bekende Nederlanders die kwamen voorlezen bij een schoolontbijt.

Voorleesontbijt bij BoekStart in Dirk van Sliedregtzaal van de Stadskazerne.

Bibliotheek en BoekStart
Elke woensdagmorgen houdt BoekStart in de Stadskazerne van 10u tot 11u30 een voorleesbijeenkomst waar ouders met hun kinderen vrij binnen kunnen lopen. Vanmorgen werd dit met een ontbijt luister bijgezet. Andrea Groenendijk kwam voorlezen uit het prentenboek over de tijger. Groenendijk is werkzaam bij Prokino (Kindercentrum De Muzikant) en één van de vaste voorleesvrijwilligers. Zij heeft een cursus gevolgd om het voorlezen uit te beelden en met gebaren aan te vullen. Dat doen ook de Wapperkids die op drie februari twee keer optreden en de kinderen mee laten doen. Om 14u30 en 15u30 is er een voorstelling van drie kwartier in de Dirk van Sliedregtzaal op de tweede verdieping van de Stadskazerne.
BoekStart is een veelomvattend, landelijk initiatief van de Bibliotheek om lezen te stimuleren. Baby’s tot één jaar oud krijgen een BoekStartkoffertje cadeau als ze lid worden van de bieb, een lidmaatschap dat tot 18 jaar gratis is. De bibliotheek in de Stadskazerne aan het Van Heutszplein ”bruist” tijdens De Nationale Voorleesdagen 2018. Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Zelfs als ze nog in de bolle buik van mamma zitten, kunnen de allerkleinsten al voorgelezen worden.

Ondersteund met gebaren leest Andrea Groenendijk bij BoekStart.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x