Zalkerwaard groeit en bloeit

Zalkerwaard groeit en bloeit

Natuur, Nieuws 0 Comment

Veldbezoeken werkgroepen tonen succes natuurontwikkeling

Voortvloeiend uit maatregelen van ’Ruimte voor de Rivier’, is vorige winter een groot gebied in de uiterwaarden bij Zalk afgeplagd. Het doel, de grond geschikter maken voor bijzondere planten, lijkt behaald te zijn. Tellingen tijdens veldbezoeken leverden 221 plantensoorten op. Veel meer dan verwacht waarmee Natuurvereniging IJsseldelta de natuurontwikkeling in de Zalkerwaard een groot succes noemt.

Landbouwgrond
Maatregelen van ‘Ruimte voor de Rivier’ om de waterveiligheid te vergroten, leiden tot schade aan de natuur. Om dit te compenseren, worden er weer andere maatregelen genomen. In januari 2016 werden de maatregelen in en bij het Zalkerbosch toegelicht op een goed bezochte informatiebijeenkomst (zie onderaan). Er werd onder andere toegelicht hoe de bovenste laag met bemeste landbouwgrond zou worden weggegraven met inachtneming van de kenmerkende hoogteverschillen van het perceel. De Zalkerwaard wordt ingesloten door het Zalkerbosch, het Veerpad en de IJssel. ” “Omdat de voor planten zeer bijzondere Vreugderijkerwaard net aan de andere kant van de IJssel ligt,” schetst Niels Jeurink, ”waren de verwachtingen hooggespannen: zouden de daar voorkomende planten zich ook in de Zalkerwaard vestigen?” Jeurink is coördinator bij de plantenwerkgroep van Natuurvereniging IJsseldelta. Samen met de werkgroep van de vereniging voor veldbiologie KNNV uit Zwolle telden de natuurliefhebbers 221 verschillende plantensoorten.

De plantenwerkgroep speurt in het Zalkerbosch.

Vegetatieontwikkeling
Een aantal soorten blijkt zich inderdaad ook in de Zalkerwaard gevestigd te hebben. Sommige bijzondere soorten kwamen al langer in het gebied voor. Onder andere in de berm van het Veerpad kan men de kruisdistel ontdekken als ook geel walstro en de eveneens geel bloeiende sikkelklaver. De vegetatieontwikkeling is versneld door hier na het plaggen hooi te verspreiden dat afkomstig is uit het natuurreservaat Cortenoever van Staatsbosbeheer. Onverwachte vondsten waren die van tripmadam (een soort vetkruid), duifkruid, grote tijm en wilde averuit (een bijna verdwenen alsemsoort). Jeurink noemt dat “zonder meer spectaculair” maar “het is nog geen echt stroomdalgrasland zoals de bedoeling is” aldus Jeurink. Hij vervolgt: “De ontwikkeling gaat zeker in die richting. Samen met beheerder Staatsbosbeheer willen we dat goed in de gaten houden. We zijn erg benieuwd hoe de vegetatie zich de komende jaren ontwikkelt.”

Zie ook:
Zalkerbosch is nu aan de beurt (jan. 2016)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x