Terrein voor Voedselbos gereed gemaakt (video)

Terrein voor Voedselbos gereed gemaakt (video)

Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Na toezegging gemeente wordt start gemaakt op Natuurwerkdag

De voorbereidingen voor het Voedselbos zijn nu echt begonnen. Niet op papier maar in het groen, met kapmessen en hard werken. Initiatiefnemer Hanjo IJkhout had de Natuurwerkdag aangegrepen om een grote natuurwerkactie op te zetten. Veel vrijwilligers gaven daaraan gehoor en staken zaterdag 2 november de handen uit de mouwen.

Voedselbos
Nog in de tijd dat IJkhout beheerder van kinderboerderij Cantecleer was, lanceerde hij al zijn idee voor een Voedselbos. Groen Kennisnet omschrijft dat alsvolgt:
“Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) van een hoog aantal eetbare soorten. De biodiversiteit, (ecologische) veerkracht en productiviteit (van biomassa) zijn hoog. Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig.”

Eerst realiseerde IJkhout en consorten zijn andere idee, te weten de Natuurspeelplaats, in afwachting van de besprekingen met de gemeente. Twee jaar geleden werd toegezegd dat zijn Voedselbos een plek kon krijgen in de ruimte die vrij kwam als het oude zwembad was opgeruimd (zie onderaan).

Vrijwilligers maken het terrein gereed voor het Voedselbos.

Natuurwerkdag
Dè dag om daadwerkelijk en daadkrachtig het terrein gereed te maken voor de aanplant van het Voedselbos, was Natuurwerkdag. Tijdens de dit jaar negentiende editie zetten vrijwilligers in het hele land zich in voor bescherming en behoud van natuur en landschap. Op ruim 450 locaties zetten zij zich in voor de leefomgeving van wilde bijen, vlinders, watersalamanders en nog veel meer soorten.

De biodiversiteit, het aantal soorten planten en dieren in bepaalde gebieden in Nederland, neemt zorgwekkend af. Een voedselbos draagt juist bij aan de verrijking van de biodiversiteit. Bovendien heeft natuur een positieve invloed op de gezondheid. De bezigheden binnen een voedselbos zijn ook een verrijking voor menigeen. Er gingen veel vrijwilligers aan de slag om het terrein voor te bereiden en schoon te maken. De aanzet tot een Voedselbos is nu echt gemaakt.

Zie ook:
Hanjo’s Voedselbos mag er komen
Jarige stichting trakteert voedselbos op fruitbomen (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x