Nieuw middel in strijd tegen eikenprocessierups (video)

Nieuw middel in strijd tegen eikenprocessierups (video)

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Nestkastjes voor koolmezen die rupsen verorberen

In navolging van andere gemeenten gaat Kampen de eikenprocessierups te lijf met een natuurlijke bestrijder. Als proef worden maandag nestkastjes in ’s-Heerenbroek opgehangen voor koolmezen. De verwachting is de overlast van de eikenprocessierups binnen de perken te houden doordat koolmezen, die nestelen in zo’n kastje, de rupsen zullen verorberen. Daarnaast blijven ook de tot nu toe gebruikelijke methodes in zwang.

Rupsenoverlast
Rond deze tijd van het jaar verschijnen weer de roodwitte linten rondom (eiken)bomen. Dan is de eikenprocessierups neergestreken en kunnen daar weggezogen worden. Een minder arbeidsintensieve bestrijdingsmethode is het huisvesten van een natuurlijke vijand van de rupsen. Dat kunnen bijvoorbeeld sluipwespen, sluipvliegen, roofwantsen en loopkevers zijn. Maar ook koolmezen.
Grote groepen processierupsen kunnen eikenbomen volledig kaal vreten. Gezonde bomen hebben weinig hinder van een eenmalige vraat. Meestal krijgen de eikenbomen tijdens de zomer of het volgende jaar opnieuw bladeren omdat de rupsen de knoppen niet eten.
Wie ooit in aanraking kwam met de processierups, zal zich waarschijnlijk de hevige jeukhinder nog wel herinneren. De lange haren, die de rupsen bij verstoring loslaten, kunnen bovendien in het lichaam tot ontstekingen of astmatische reacties, of tenminste klachten aan ogen en luchtwegen, leiden bij mens en dier. Bij een vroegtijdige bestrijding hebben de rupsen hun brandharen nog niet verloren.

Vrijwilligers IVN Almelo timmeren honderden nestkasten voor mezen in strijd tegen eikenprocessierupsen.

Veecaterweg
Voor de proef is een samenwerking aangegaan met het Ichthus College. Leerlingen hebben vijftien legkastjes gemaakt en de gemeente zorgt voor een goede plek om ze op te hangen. Maandagmorgen zal wethouder Van der Sluis de kastjes samen met de leerlingen ophangen aan de Veecaterweg in ’s-Heerenbroek. Om precies te zijn krijgen 15 van de 33 eikenbomen aan de Veecaterweg een nestkastje. Volgend jaar kunnen de eerste resultaten gemeten worden.
In veel andere gemeenten is de aanpak succesvol gebleken. Biologen zijn doorgaans overtuigd van het nut van mezenkasten bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Maar als er zich koolmezen in vestigen, eten die nooit alle rupsen op.
Ook daarom blijft de gemeente daarnaast de rupsen preventief bestrijden met nematoden, een biologische bestrijdingsmethode. Tevens worden de eiken op rupsnesten gecontroleerd en, indien aangetroffen, worden deze verwijderd. De natuur bestrijden met de natuur. Kampen heeft het idee opgepikt. De eikenprocessierupsen zijn gewaarschuwd.

 

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x