Nieuwe strijd tegen eikenprocessierups aangevangen (video)

Nieuwe strijd tegen eikenprocessierups aangevangen (video)

Gemeente, Natuur, Nieuws, Video 0 Comment

Eerste nestkastje in ‘s-Heerenbroek opgehangen voor koolmezen

De koolmezen kunnen zich gaan nestelen in ’s- Heerenbroek en zich gaan laven aan de eikenprocessierups. Wethouder Jan-Peter van der Sluis heeft het eerste nestkastje opgehangen aan de Veecaterweg voor de natuurlijke vijand van de rups die vaak jeuk of erger veroorzaakt. Een bewoner kwam op het idee en de gemeente pikte het op. Leerlingen van het Ichthus College maakten de nestkastjes en hielpen ze op te hangen.

Praktijkonderwijs
Wethouder Van der Sluis werd zorgvuldig gezekerd voordat hij in de hoogwerker een eind boven de grond het eerste nestkastje aan een eikenboom bevestigde. Zo’n dertig leerlingen van het Ichthus College keken toe en volgden daarna zijn voorbeeld. Kees de Leeuw, leraar van de aanwezige tweede klassen, volgde het schouwspel. Hij had al informatie opgezocht over de natuurlijke ’methode’ toen het verzoek van de gemeente kwam en vindt het leuk wat er nu gebeurt: ”Een mooi voorbeeld van echt in de praktijk brengen van het onderwijs.”
Ruim twintig nestkastjes zijn er gefabriceerd door de leerlingen waarvan er om en om vijftien aan de eikenbomen werden bevestigd langs de Veecaterweg. De rest wordt opgehangen op de begraafplaats om daar ook de bekende overlast te voorkomen. In meerdere gemeentes worden koolmezen ingezet om de overlast van de processierups te verminderen (zie onderaan).

Aan de Veecaterweg wordt het eerste nestkastje voor koolmezen opgehangen.

Natuurlijk
Ook bij buurgemeente Oldebroek is de beproefde handelwijze dit jaar voor het eerst ingezet. Ron Bos, werkvoorbereider Groen, evalueert volgend jaar hun proef maar zet het zeker enige jaren door. ”Daarnaast,” vertelt hij, ”ondersteunen wij de proef door het op diverse plaatsen inzaaien van bloemrijk bermmengsel. Dat is ook positief voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zoals het tweestippig lieveheersbeestje en de gaasvlieg.”
Kees van Dam, die bij de eikenbomen aan de Veecaterweg woont, juicht de natuurlijke bestrijding toe. Hij moet niks hebben van spuiten waarvan zelfs ooit een veulen op zijn terrein ziek werd. Hij kende de ’koolmeesmethode’ uit Lochem, waar tientallen kastjes hangen. Toen hij dat vertelde aan gemeentewerkers, die de bomen snoeiden, ging het balletje rollen.
Uiteindelijk resulteerde dat maandagmorgen in leerlingen die enthousiast een interview gaven aan RTV Oost terwijl RTV IJsselmond vanuit het weiland de activiteiten filmde. De eikenprocessierups zal het dit seizoen zwaar krijgen in ’s-Heerenbroek.

Leerlingen van het Ichthus College geven een interview aan RTV Oost.

Zie ook:
Nieuw middel in strijd tegen eikenprocessierups (video) 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top