Bouwmanschool en Scala krijgen gezamenlijk schoolgebouw

Bouwmanschool en Scala krijgen gezamenlijk schoolgebouw

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Afronding nieuwe Hanzewijk met ‘krachtpanden’ en nieuwe appartementen deltaWonen

Voor de afronding van het centrumgebied-noord in de nieuwe Hanzewijk heeft het college eind maart een aangepast stedenbouwkundige plan vastgesteld. De wijk is vanaf 1990 in fases gesloopt en vervolgens stap voor stap weer opgebouwd. Als laatste stap krijgen de twee scholen samen een nieuw gebouw en Het plein voor het nieuwe winkelcentrum wordt definitief ingericht en uitbreiding is niet nodig. Woningcorporatie deltaWonen gaat aan de Dr. Damstraat zestig sociale huurappartementen bouwen.

Stedenbouwkundig plan
Volgens het oude stedenbouwkundig plan zou er in fases gebouwd worden zodat de huidige gebouwen van de Dr. H. Bouwmanschool in gebruik kon blijven tijdens de bouw. Om praktische en begrotingstechnische redenen wordt de Dr. H. Bouwmanschool toch tijdelijk elders gehuisvest.
Projectwethouder Albert Holtland vindt het mooi dat “we de laatste opgave voor de Hanzewijk nu ook gaan oppakken. We gaan aan de slag met de ontwerpen en zullen dit in goed overleg met de buurtbewoners, winkeliers en de ouders van de kinderen van beide basisscholen gaan doen.”
Het nieuwe stedenbouwkundig plan dient als basis voor het ontwerp van de openbare ruimte en de appartementen en voor het nieuwe gezamenlijke schoolgebouw met kinderopvang en gymzaal. Alles wordt in samenhang met de met winkels en appartementen in het zuidelijke centrumdeel ontworpen.

Het zogenoemde centrumgebied-noord van de nieuwe Hanzewijk naast de wijk Brunnepe in Kampen.

Winkelplein en krachtpanden
Het besluit van het college behelst ook het afzien van bebouwing op het plein voor het winkelcentrum. Hier zouden maatschappelijke of commerciële voorzieningen op de begane grond, en appartementen op de verdiepingen, mogen komen. Het Hanzeplein functioneert echter goed. Het plein, waar ook Sinterklaas ieder jaar zijn intocht doet (zie onderaan), kan met een paar aanpassingen dan ook definitief ingericht worden.
Als zogenaamde ’krachtpanden’ worden in het gezamenlijke schoolgebouw onderwijs en opvang gezamenlijk gehuisvest. Dat is ook de ambitie van gemeente en schoolbesturen om nieuwe scholen aldus te bouwen. In het nieuwe gebouw in de Hanzewijk gaan de Dr. H. Bouwmanschool en Het Scala het onderwijs en de opvang ieder op hun eigen manier integreren en is de ambitie dat er twee integrale kindcentra ontstaan.

Zie ook:
Opening expositie Raamwerk in Hanzewijk (video – 2020)
Vernieuwde Bibliobus bij Bouwmanschool (video – 20218)
Sinterklaas veilig gearriveerd in Hanzewijk (video – 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x