Nieuwe Buitenhaven blijft vooralsnog afgesloten

Nieuwe Buitenhaven blijft vooralsnog afgesloten

Nieuws 0 Comment

Om onbekende redenen nogmaals extra bodemonderzoek

Na het stilleggen van het baggeren in de Nieuwe Buitenhaven bleef het stil. Er werd een informatiesessie belegd na extra bodemonderzoek maar daar bleef het bij. Summier deelt de gemeente nu mee dat er ”nog enkele extra monsters genomen om nauwkeuriger te kunnen bepalen waar de verontreiniging zit”. De Nieuwe Buitenhaven blijft tot die tijd gesloten. Bij de haveningang en op andere locaties gaat het baggeren door.

Niets nieuws
In de laatste te baggeren hoek van de nieuwe Buitenhaven kwam een paar weken geleden onverwachtse vervuiling naar boven (zie onderaan). Onder toeziend oog van de pers nam daarna de uitvoerder en een collega plaats in een bootje om extra monsters te nemen. Na aandringen kwam de gemeente afgelopen vrijdag met een summiere ”update”. Na het nemen van extra monsters “wordt duidelijk hoe deze laatste hoek van de Nieuwe Buitenhaven gebaggerd kan worden”.
Het eerste aanvullend bodemonderzoek leverde niets verrassends op. Het was al bekend dat het slib vooral zware metalen bevat en een minieme hoeveelheid cyanide dat met zuurstof het giftige blauwzuurgas vormt. Op vragen naar de meerwaarde van een tweede extra bodemonderzoek op de kleine oppervlakte, gaat de gemeente niet in.

Bij de ingang van de Nieuwe Buitenhaven wordt het baggerproject voortgezet.

Voortzetting
De woordvoering voor het baggerproject heeft de gemeente naar zich toe getrokken. De vele andere betrokken partijen, waaronder Rijkswaterstaat, worden geacht naar de gemeente te verwijzen. De gehele Koggewerf (buiten de stadswallen waaronder de Noordweg) valt echter onder Rijkswaterstaat. Deze overheid hult zich in stilzwijgen. Daarnaast moet Rijkswaterstaat wachten met onderhoud aan de kademuur van de Oude Buitenhaven totdat de schepen daarin weer in de Nieuwe Buitenhaven terecht kunnen.
Het baggerwerk in de entree tot de Nieuwe Buitenhaven wordt wel afgemaakt evenals de overige locaties in gemeente Kampen. Volgende week zijn er vier van de dertien locaties gereed en op 14 januari zou ’t Ponton als laatste locatie het baggerproject mogen afsluiten. Als er zich geen nieuwe verrassingen voordoen. En er volgt tenminste nog één ’spannende’ locatie in januari.

Zie ook:
Geruststellende geluiden over baggeren Buitenhaven
Vervuiling vertraagt baggeren Buitenhaven
Baggeren Kamper havens gebonden aan wet- en regelgeving
Periodiek baggeren Kamper havens gestart in Oude Buitenhaven

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x