Drie straten beproeven nieuwe gft-container

Drie straten beproeven nieuwe gft-container

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Select aantal bewoners hoogbouw nemen deel aan proef nieuwe inzameling groente- fruit- en tuinafval

Op drie plaatsen in de gemeente Kampen is vrijdag één maart een proef gestart met een nieuwe gft-container. Voor een bewoonster aan de Jacob Catsstraat wierp wethouder Van der Sluis het eerste gft-afval in de nieuwe container. Met de proef wil de gemeente bezien of er voldoende belangstelling is voor de afvalscheiding en of dit ook goed gebeurt.

Hoogbouw
Om afvalscheiding ook te stimuleren bij bewoners die geen gft-container kunnen gebruiken, wordt er een proef gedaan met een gezamenlijke gft-container. Bewoners van de flats in de Jacob Catsstraat (Kampen, middelste flat) en de Erfgenamenstraat (IJsselmuiden) zijn gevraagd mee te doen, evenals bewoners van de laag- en hoogbouw in de Bregittenstraat (binnenstad). Alleen voor bewoners die zich hebben aangemeld om hun gft-afval te scheiden, is hun afvalpas geschikt gemaakt voor de nieuwe gft-verzamelcontainer.
De proef loopt in principe een jaar maar zal wel tussentijds gevolgd worden. Zowel wat de ervaringen van de bewoners betreft als wat de kwaliteit van het afval betreft. Goede scheiding is hiervoor belangrijk en Jan Peter van der Sluis drukte dit de bewoners ook op het hart.

Op de containers staat aangegeven wat onder gft-afval valt.

Biogas
Van der Sluis gaf aan dat het gft-afval weer in de stad terugkomt als biogas. Van gft en etensresten kan compost en biogas worden gemaakt. Om die reden is verbranding van het afval verspilling. De gemeente hoopt volgend jaar een eerste vuilniswagen aan te schaffen die op biogas rijdt.
Bovendien scheelt vermindering van restafval in de portemonnee want gft-afval mag gratis aangeboden worden. Waneer de proef goed verloopt, zullen bij meer hoogbouwlocaties en op meer plaatsen in de binnenstad de verzamelcontainers geplaatst worden.
Naar schatting van de gemeente zouden dat er zo’n dertig bedragen in totaal. De eerste is nu in gebruik genomen met koffie en koeken vanuit een bestelbus van de gemeente die als koek- en zopiewagen diende. De lekkere koek hoefde niet bij het gft-afval.

Het eerste zakje gft-afval verdwijnt in de container.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top