Nieuwe directrice Stedelijk Museum Kampen bekend

Nieuwe directrice Stedelijk Museum Kampen bekend

Gemeente, Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Kunsthistorica Nynke van der Wal per 2 april 2020 aangesteld

Twee jaar na de tijdelijke aanstelling van Jan Derks is de vacante positie van directeur permanent ingevuld voor het Stedelijk Museum Kampen. Per 2 april treedt Nynke van der Wal (36) aan, gespecialiseerd in vroeg-Nederlandse kunst en eerder werkzaam in Rotterdam en Zwolle. Ze maakt een bijzondere entree in deze crisistijd.

Surrealistisch
In verband met de maatregelen rondom het coronavirus is het Stedelijk Museum Kampen al enige tijd gesloten. Desondanks begint Van der Wal in deze omstandigheden aan haar nieuwe uitdaging. “Het voelt bijna surrealistisch, maar gelukkig heeft het team me virtueel welkom geheten en wegwijs gemaakt”, zegt het voormalige Hoofd Documentatiecentrum van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.
In die functie was ze de laatste zeven jaar werkzaam van de bijna tien jaar dat ze aan het museum verbonden was.
Bijna drie jaar geleden kwam ze naar Zwolle als directrice van de Creatieve Coöperatie Zwolle, waaronder een aantal creatieve broedplaatsen vallen. “Maar de museumwereld bleef toch trekken en daarom ben ik heel enthousiast over de nieuwe uitdaging in Kampen”, aldus Van der Wal.

De vorige werkplek van Nynke van der Wal.

Verbindend
Van der Wal heeft al een goed beeld van het museum gezien haar woorden in een persbericht van de gemeente: ”Het Stedelijk Museum Kampen vertelt aan de hand van unieke kunstwerken en objecten het verhaal van de rijke geschiedenis, één waar Kampen heel trots op mag zijn. En dat in twee prachtige gebouwen (het Nieuwe Raadhuis en de Synagoge – red.) die ook een belangrijk onderdeel uit maken van die geschiedenis. Daarbij gaat het bij het museum niet alleen over toen, maar ook over nu. De geschiedenis van de stad maken we ook nu nog met zijn allen en het museum speelt daarin een mooie, verbindende rol.”
Ook op sociaal vlak verbindt het museum, volgens Van der Wal: “Het is eigenlijk een grote familie met al onze enthousiaste vrijwilligers. Zij zijn erg betrokken bij het museum en bij elkaar. Van de 120 vrijwilligers is er een groot aantal dat zich al vanaf de opening van het museum in het Nieuwe en Oude Raadhuis in 2009 voor ons inzet.”

De nieuwe directrice van het Stedelijk Museum Kampen Nynke van der Wal.

Verhalen
De nieuwe directrice wil aan de hand van objecten en presentaties mooie verhalen vertellen waarbij jong en oud bereikt en geraakt worden. In het museum maar ook daarbuiten en digitaal. Prikkelende wisseltentoonstellingen met hedendaagse kunst en kunstenaars blijven ook op het programma staan. “Daarbij mag het soms best een beetje schuren.”
Vanaf eind maart zou het museum de vrijheid vieren met de expositie Ammehoela! 75 jaar vrij zijn. Wanneer de expositie opent is nog niet bekend, maar het museum hoopt dat de tentoonstelling in ieder geval in de zomer te bezichtigen is.

Zie ook:
Stedelijk Museum en Stadsarchief blijven bij gemeente (dec. 2019)
Blijvend weerzien met kunst van Jan Roeland (juni 2019)
Vernieuwde Joodse Galerij in voormalige synagoge (april 2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x