Nieuwe Toren transformeert in Blauwe Toren

Nieuwe Toren transformeert in Blauwe Toren

Gemeente, Geschiedenis, Nieuws, Politiek 0 Comment

Oproep NVVN wordt door gemeenten in heel Nederland opgepikt

Deze week kleurt de Nieuwe Toren blauw om aandacht te vragen voor het 75-jarig jubileum van de Verenigde Naties. De intergouvernementele organisatie werd op 24 oktober 1945 opgericht door 51 landen. Tot en met aanstaande zaterdag 24 oktober zal de Nieuwe Toren in het blauwe licht worden gezet. In navolging van bekende en minder bekende gebouwen door heel Nederland heen.

Verenigde Naties
De intergouvernementele organisatie werd vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog opgericht. De VN worden beschouwd als de opvolger van de Volkenbond (League of Nations). De organisatie telt momenteel 193 lidstaten die samenwerken op het gebied van mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en de VN verricht wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.
Op de website vrijheid.nl zijn 75 persoonlijke verhalen te lezen en te beluisteren van mensen die praktisch te maken hebben gehad met het werk van de VN: verhalen over vredesmissies, vluchtelingenhulp, voedselprogramma’s en mensenrechten. Het zijn persoonlijke optekeningen met ook kritische noten maar vooral met getuigenissen van solidariteit, samenwerking en medemenselijkheid.
Vrijdag zendt de NOS op NPO1 vanuit het Vredespaleis een speciaal programma uit dat in het teken staat van 75 jaar Verenigde Naties. Onder meer secretaris-generaal van de VN, António Gutteres, en koningin Máxima werken mee aan het programma.

Nieuwe Toren kleurt blauw voor VN-jubileum.

Nieuwe Toren
De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) heeft in een brief aan de Nederlandse gemeenten gevraagd aandacht te besteden aan deze mijlpaal door karakteristieke gebouwen en objecten blauw aan te lichten van maandag 19 oktober tot zaterdag 24 oktober.
Burgemeesters vanuit het hele land sluiten zich hierbij aan waaronder Bort Koelewijn: ”Als burgemeester van Kampen vind ik het belangrijk ook zelf stil te staan bij de mondiale waarden van de Verenigde Naties en deze onder de aandacht te brengen van onze inwoners: vrijheid, gelijkheid, solidariteit, tolerantie, respect voor alle mensenrechten, respect voor de natuur en een gedeelde verantwoordelijkheid.”
In het verleden is de Nieuwe Toren vaker aangelicht om aandacht te vragen voor een bijzonder thema (zie onderaan). Het Kamper gemeentehuis kan ook aangelicht worden evenals de Stadsbrug. Dit laatste wordt nog niet gedaan omdat de officiële oplevering van de lichttechniek nog moet plaats vinden.

Zie ook:
Nieuwe Toren licht oranje op voor ‘Orange the World’
Kampen sluit zich aan bij ‘Light up for inclusion’

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x