Nieuwe Toren en Stadsbrug kleuren oranje tegen huiselijk geweld

Nieuwe Toren en Stadsbrug kleuren oranje tegen huiselijk geweld

Gemeente, Nieuws, Politiek, Regionaal 0 Comment

Kampen trekt thema campagne ’Orange the World’ breder

beeld: Carin Koopman

Op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, 25 november, heeft wethouder Jan Peter van der Sluis het sein op groen gezet voor een oranje Nieuwe Toren in het kader van de campagne tegen geweld tegen vrouwen. De oranje aanlichting houdt aan tot 10 december, de Inernationale Dag van de Rechten van de Mens.  Van der Sluis trekt het thema, waarvoor de gemeente aandacht vraagt, door naar huiselijk geweld. Daartegen neemt de gemeente stellig stelling in.

Orange the World

Evenals vorig jaar (zie onderaan) sluit Kampen zich aan bij de wereldwijde campagne waarbij in meer dan honderd landen wereldwijd markante bouwobjecten oranje worden aangelicht. In Nederland doen veel overheden mee door publieke gebouwen als het ware in het zonnetje te zetten. Allerminst zonnig is de aanleiidng, namelijk het geweld tegen vrouwen.
Nederland doet voor de vijfde keer mee. Vorig jaar deden 150 gemeenten en 8 provincies mee en waren ruim 250 objecten oranje verlicht. Waar ‘awareness’ vorig jaar centraal stond, daar wordt nu campagne gevoerd om, naast aandacht te vragen voor het probleem (awareness) ook op te roepen tot acties met een concreet doel (advocacy).  UNWomen, ZontaNL en Soroptimisten richten zich daarbij op laagdrempelige toegang tot hulp voor vrouwen en meisjes die met geweld worden geconfronteerd.

Huiselijk geweld
Wethouder Van der Sluis gaat in op één specifiek voorbeeld van geweld tegen vrouwen: „ De gemeente vindt het belangrijk stelling te nemen tegen huiselijk geweld. Het is verschrikkelijk als je thuis niet veilig bent. Ook in de gemeente Kampen zijn er helaas wekelijks wel vier tot negen meldingen van huiselijk geweld. Vorig jaar heeft Veilig Thuis driehonderd meldingen van huiselijk geweld in Kampen verwerkt, dat aantal vind ik schrikbarend hoog!”
Om dit aantal omlaag te brengen is er samen met buurgemeenten een routekaart ontwikkeld om de drempel te verlagen om huiselijk geweld te melden en hulp te zoeken. Naast een meldcode bestaat er een hulplijn van Veilig Thuis (0800-2000) die gratis en anoniem gebeld kan worden. „We grijpen elke gelegenheid aan’, aldus Van der Sluis, „om huiselijk geweld terug te dringen en uiteindelijk te stoppen.”

Stadsbrug kleurt oranje in het licht van 'Orange the World'.

Campagne
Het taboe op melden wegnemen is het doel van de campagne. Door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en te zorgen dat vrouwen en meisjes beter kunnen vinden waar ze zich kunnen melden. De Stadsbrug wordt voor deze campagne voor het eerst aangelicht.

Zie ook:
Nieuwe Toren transformeert in Blauwe Toren (VN – 2020)
Nieuwe Toren licht oranje op voor ‘Orange the World’ (2019)
Kampen sluit zich aan bij ‘Light up for inclusion’ (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x